ПРОБАЈТЕ ЊУЈОРШКИ ЧИЗКЕЈК: Оригинални рецепт за торту која је постала симбол овог урбаног града

Новости онлајн

01. 09. 2023. у 17:45

НЕШТО конкретнији и кремастији од класичног, Њујоршку чизкејк тражи мало стрпљења док се не охлади, али љубитељи цитрусних укуса биће одушевљени овом јединственом посластицом која се топи у устима.

ПРОБАЈТЕ ЊУЈОРШКИ ЧИЗКЕЈК: Оригинални рецепт за торту која је постала симбол овог урбаног града

Foto: Jutjub/Printskrin/

За разлику од обичне торте од сира, Њујоршки чизкејк је гушћи и кремастији, а често и слађи са додатком мириса лимуна и ваниле.

Одличан додатак је и воћни прелив који једноставно можете да направите тако да свеже или смрзнуто воће помешате с мало лимуновог сока и шећера па кратко прокувате, а према жељи можете додати и неку кашичицу мармеладе.

Састојци:

За кору:

  • 85 г путера +још мало за калуп
  • 140 г кекса по избору
  • 1 кашика шећера у праху

Фил:

  • 900 г крем сира
  • 250 г шећера
  • 3 кашике глатког брашна
  • 1 и ½ кашичице екстракта ваниле
  • ситно нарендана корица 1 лимуна (око 2 кашичице)
  • 1 и ½ кашичице сока од лимуна
  • 3 велика јаја, плус 1 жуманце
  • 200 мл киселе павлаке

Припрема:

Загрејте рерну на 180 степени, а калуп за печење од 23 цм премажите путером изнутра, а спља обложите с два слоја алуминијумске фолије.

Кексе уситните у сецкалици или истуците чекићем за месо па помешајте с растопљеним путером и кашиком шећера. Равномерно их утисните на дно калупа.

Пеците 10 минута и оставите да се хлади док припремате фил.

Повећајте температуру рерне на 220 степени. Умутите сир на средњој брзини мискером док не постане кремаст, око 2 минута. Поступно додајте шећер, брашно и прстохват соли и затим екстракат ваниле, лимунову кору и сок од лимуна.

Умутите и јаја и жуманце, једно по једно, а затим улијте и киселу павлаку и мутите на лаганој брзини док се све лепо не сједини. Тесто треба да буде глатко, лагано и помало прозрачно.

Странице калупа премажите отопљеним путером па ставите калуп на лим за печење. Улијте фил у калуп па пеците 10 минута. Затим смањите температуру рерне на 110 степени и пеците још око 45-55 минута. Ако лагано протресете лим, колач би се требао лагано љуљати, али не сме бити превлажан.

Искључите рерну и отворите врата па оставите да се хлади унутра 2 сата. Прођите танким ножићем уз ивицу колача како бисте га одвојили од калупа. Лабаво покријте фолијом и оставите у фрижидеру најмање 8 сати или преко ноћи.

Пријатно!

(Стил)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НЕЋУ МОЋИ ДА ПРИСУСТВУЈЕМ ДОГАЂАЈИМА Држава ЕУ забранила Фицу прелет до Москве, траже се алтернативне руте

"НЕЋУ МОЋИ ДА ПРИСУСТВУЈЕМ ДОГАЂАЈИМА" Држава ЕУ забранила Фицу прелет до Москве, траже се алтернативне руте

СЛОВАЧКИ премијер Роберт Фицо је известио да Естонија није дозволила словачком авиону за Русију да прелети преко њене територије и да се тражи алтернативни пут.

07. 05. 2025. у 21:01

ТО ЈЕ СКАНДАЛ! Орбан жестоко ударио на Урсулу фон дер Лајен због Украјине

"ТО ЈЕ СКАНДАЛ!" Орбан жестоко ударио на Урсулу фон дер Лајен због Украјине

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан оштро је критиковао председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен на друштвеним мрежама због позива Украјини да убрза приступање Европској унији.

07. 05. 2025. у 15:26

Коментари (2)

НАСМЕЈАЛА СВЕ ДО СУЗА: Сабаленка добила најчудније питање, ево какав је одговор уследио (ВИДЕО)