СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА "ЧУДО У ТЕГЛИ": Ојачајте имунитет пред зимске дане

В.Н.

04. 11. 2025. у 16:21

КИСЕЛИ купус у тегли, природан извор здравља и зимског имунитета.

СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА ЧУДО У ТЕГЛИ: Ојачајте имунитет пред зимске дане

Фото Shutterstock

Кисели купус у тегли један је од најздравијих и најтрајнијих облика ферментисане хране. Богат је витаминима, минералима и природним пробиотицима који јачају имунитет и чувају здравље црева.

Овај стари рецепт преношен је с колена на колено и поново је постао омиљен јер нас савршено припрема за хладне зимске дане.

Ферментација не само да продужава трајање хране, већ повећава њену нутритивну вредност и доприноси бољем варењу. Управо зато кисели купус заузима посебно место у традиционалној зимници.

Састојци:

1 главица средње великог белог купуса (око 1,5 кг)

1 и по кашика соли

Неколико зрна бибера по укусу

Прстохват кима или кадуље (по жељи)

Припрема:

Уклонимо спољне листове купуса, нарочито оштећене, па главицу оперемо и исечемо на четвртине. Ножем или рендеом насецкамо танке тракице и пребацимо их у већу посуду. Посолимо купус и рукама га благо изгњечимо док не пусти сок.

Додамо зачине - бибер, ким или кадуљу по укусу. Ако желимо да купус добије благо златну нијансу, можемо додати неколико зрна кукуруза. Затим почнемо да пунимо стерилизовану теглу, постепено сабијајући купус шаком док се течност не појави на површини. Све прелијемо соком који је остао у посуди.

Да би купус увек био потопљен током ферментације, на врх ставимо мању теглу напуњену водом или каменчићима. Она ће служити као тег. Теглу покријемо чистом крпом и учврстимо гумицом, како би купус дисао, али био заштићен од прашине и инсеката.

Током првих 24 сата неколико пута притиснемо тег како би се ослободило још течности из купуса. Ако после једног дана купус није потпуно потопљен, додамо слану отопину (једна кашичица соли на шољу воде).

Ферментација и чување

Купус ферментишемо од три до десет дана на собној температури, до 23 степена. Током тог периода развија се његов карактеристичан мирис и укус. Већ након три дана можемо пробати и проверити ниво киселости.

Када достигне укус који нам одговара, теглу затворимо и пребацимо на хладно место - у подрум, оставу или фрижидер.

Овако припремљен кисели купус може трајати и до два месеца, а временом постаје све укуснији јер се процес споре ферментације наставља.

(СД)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.

20. 12. 2025. у 09:41

Коментари (0)

Огласили се стручњаци – ево колико је у Србији заиста зависника од игара на срећу