САЛАТА ОД ЦВЕКЛЕ СА СИРОМ И ПИСТАЋИМА: Богатог укуса, хранљива и једноставна за спремање

Новости онлине

15. 05. 2025. у 18:09

Богата салата од цвекле са сиром и пистаћима је одлична за вечеру или као прилог.

САЛАТА ОД ЦВЕКЛЕ СА СИРОМ И ПИСТАЋИМА: Богатог укуса, хранљива и једноставна за спремање

Foto: prt scr / yt / Tatyana's Everyday Food

Састојци:

За печену цвеклу:

  • 2 средње цвекле, целе
  • 15 мл маслиновог уља
  • морска со

За салату:

  • 1 велика главица коморача
  • 3 средње поморанџе
  • 145 г беби руколе
  • 230 г младог сира
  • 40 г сецканих пистаћа

За прелив за салату:

  • рендана корица од 1 великог лимуна
  • 80 мл свеже цеђеног лимуновог сока
  • 80 мл маслиновог уља
  • 2 велика чена белог лука
  • 1 кашика сенфа
  • 15 мл меда
  • 1/2 кашичице морске соли
  • млевени црни бибер, по укусу
  • 1/2 кашике свеже мајчине душице

Припрема:

За ову салату прво припремите цвеклу. Загрејте рерну на 220°Ц. Оперите цвеклу и осушите је тапкањем. Не љуштите је. Сваку цвеклу ставите на мали лист фолије, а веће цвекле исеците на пола. Попрскајте мало маслиновог уља преко врха и лагано зачините морском сољу. Чврсто умотајте цвеклу у фолију и ставите у малу посуду за печење.

Пеците цвеклу на 220°Ц док не омекша – око 30 до 45 минута, у зависности од величине цвекле. Извадите је из рерне, из фолије и охладите је на собној температури. Након тога припремите састојке за салату. Када се цвекла довољно охлади да се може руковати, користите нож да је ољушите, а затим је исеците на танке кришке.

Затим припремите цитрусе, оштрим ножем одсеците кору, а затим исеците поморанџе на танке кришке. Ставите их у чинију и оставите са стране.
Затим, припремите коморач. Одсеците зелене стабљике (горњи део) и оставите са стране за касније. Врло таннко исеците коморач. Ставите га у чинију и покријте је пластичном фолијом да коморач не би потамнео. Ситно исецкајте пистаће.

За дресинг за салату, почните са кором лимуна. Додајте кору једног великог лимуна у велику мерну шољу. Исцедите сок од лимуна. Сипајте маслиново уље. Користите изрендајте ченове белог лука и додајте у дресинг. Додајте два сенфа, мед и зачините сољу, свеже млевеним црним бибером и свежом мајчином душицом. Све умутите.

Поређајте салату на великом тањиру или у великој чинији. Помешајте руколу са танко исецканим коморачем. Додајте исечену цвеклу преко руколе. Сир одвојите на мале комаде и равномерно распоредите по салати. Затим додајте кришке цитруса, па поспите исецканим пистаћима.

(stvarukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО Захарова упутила мистериозну поруку Западу

"ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО" Захарова упутила мистериозну поруку Западу

ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да су западне земље забринуте због тога каква би још нова испитивања оружја Русија могла да спроведе након демонстрације ракете "Буревестник".

01. 11. 2025. у 19:52

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.

29. 10. 2025. у 16:17

АЦА УДАРИО НА НЕДУ: Родила се у ТРИ града - она је медицински феномен!

АЦА УДАРИО НА НЕДУ: Родила се у ТРИ града - она је медицински феномен!

ПЕВАЧ Аца Лукас поново је изазвао велику пажњу јавности када је гостовао у подкасту „Б-13“ код македонског шоумена Бојана Јовановског, познатијег као Боки 13, и жестоко критиковао певачицу Неду Украден. У свом препознатљивом стилу, без длаке на језику, Лукас је коментарисао, како тврди, „вишеструки идентитет“ своје колегинице.

04. 11. 2025. у 12:33

Коментари (0)

РЕКАО ЈЕ ДА ТО ВИШЕ НЕЋЕ ЈЕСТИ.... И ПОТОМ ЈЕ УМРО Фудбалер Радничког о моменту кад је преминуо тренер Младен Жижовић