РЕЦЕПТ ЗА СВЕТОСАВСКЕ ПЕРЕЦЕ: Обичај је да се ово јело прави за Савидан
Сутра, 27. јануара обележава се Савиндан, празник посвећен Светом Сави.

Foto: Shutterstock
Према предању, Свети Саво је учинио пуно за српски народ, научио их је како да раде одређене послове, истрају у вери, а према једној легенди и како лакше да мељу пшеницу. Због тога од давнина постоји један стари и радостан обичај у знак захвалности Светом Сави, који се још задржао у неким деловима Србије - то је спремање светосавских переца.
Састојци:
- 500 г меког брашна
- 300 г оштрог брашна
- 40 г коцка квасца
- 1 кашичица шећера
- 1 кашичица соли
- 250 мл топлог млека (мења се са водом када пада на пост)
- 300 мл топле воде
- 100 мл уља
- За премазивање: 1 јаје
- За слани прелив: 3 касике меког брашна, 1 кашика соли, по потреби хладна вода
Припрема:
Две кашике меког брашна сипајте у топло млеко, па додајте мало шећера и квасац. Оставите да одстоји око 10 минута док квасац не надође. Помешајте брашно уље, со и додајте квасац, па умесите тесто руком, али тако да се не лепи и да не буде превише тврдо. Месите га и додајте брашно по потреби. Оставите тесто да одстоји око 30 минута и да надође, прекријте посуду крпом како би боље надошло.
Од добијеног теста правите мале куглице, па их прстима обликујте у дуг штапић. Смотајте у облик переце. Подмажите плех уљем или га обложите папиром за печење. Поређајте переце по плеху и оставите да одстоје око 10 минута. Рерну загрејте на 250 степени. Зато време направите слани прелив - помешајте со и брашно, па постепено додајте хладну воду и мешајте док не разбијете грудвице. Требало би да добијете густину попут смесе за палачинке.
Умутите јаје и премажите переце, па их убаците да се пеку. Када переце добију златну боју, по њима сипајте слани прелив, на сваку по мало, па вратите да се пеку још 5 минута да се слани прелив осуши. Пријатно!
Када се Савиндан обележава у среду или петак, онда се на овај празник пости и спремају се посне переце.
(sensa)
Препоручујемо

ФАНТАСТИЧНО СЛАНО ПЕЦИВО СА ЗАЧИНИМА: Препоручујемо га за све прилике
21. 01. 2025. у 07:00Новости онлине

ПОГАЧИЦЕ СА ЧВАРЦИМА: Нећете моћи да им одолите, а праве се никад лакше
23. 12. 2024. у 07:00Новости онлине

ПОЉСКЕ ПИРОШКЕ: Пуњене сиром и кромпиром, а кувају се
19. 12. 2024. у 13:00Новости онлине

РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋЕ ЛЕПИЊЕ СА СУСАМОМ: Направите их сами по овом рецепту
14. 12. 2024. у 07:00

МОЛДАВИЈА ДОНЕЛА ОДЛУКУ ВЕЗАНУ ЗА СРБИЈУ: Ограничили увоз ове намирнице из наше земље
ВЛАДА Молдавије донела је одлуку о привременом ограничењу увоза шећера из Србије, уз образложење да на тај начин жели да заштити домаћу производњу и стабилизује тржиште.
10. 10. 2025. у 13:22

РУСИ ОТКРИЛИ ЧИМЕ СУ СИНОЋ ГАЂАЛИ УКРАЈИНУ: "Одговор на терористичке ударе по цивилним објектима"
РУСКЕ оружане снаге током ноћи извеле су масовни напад на енергетске објекте који напајају војно-индустријски комплекс Украјине, саопштило је Министарство одбране Русије.
10. 10. 2025. у 14:48

Ким Џонг Ун на паради приказао новог НУКЛЕАРНОГ МОНСТРУМА: Тврди - најмоћнија ракета до сада (ФОТО/ВИДЕО)
СЕВЕРНА Кореја показала је своју "најмоћнију" интерконтиненталну балистичку ракету на војној паради којој су присуствовали високи званичници из Русије и Кине, известили су данас државни медији у Пјонгјангу.
11. 10. 2025. у 09:42
Коментари (0)