ЗА БАДЊИ ДАН ПРЕУКУСНЕ, ЛЕПО ИЗГЛЕДАЈУ: Посне погачице са кромпиром, идеалне и успевају свима

Novosti online

06. 01. 2024. у 15:30

ОСИМ за пост, сјајне су и за доручак, прво, ако немате преостали пире кромпир, направите га прво.

ЗА БАДЊИ ДАН ПРЕУКУСНЕ, ЛЕПО ИЗГЛЕДАЈУ: Посне погачице са кромпиром, идеалне и успевају свима

Фото Shutterstock

Скувати око 800 г кромпира и направити пире.

Ако не правите пециво посно, онда у пире можете додати путер, млеко или шта желите да додате, а ако правите посно, кромпир само добро изгњечити да немате грудвицаи додати 2 кашике маслиновог уља а можете и без њега.

Количину соли, одредите по вашем укусу, да ли их правите слатке или празне.

Предлажем хималајску со јер она је мање слана од обичне кухињске соли.

Од овог теста можете направити и хлеб.

Можете да направите пола теста са слатким пуњењем и пола су биле празне..

Просејати брашно и додати со, измешати. ( можете да користите брашно које се користи за прављење хлеба )

У топлу воду додати кашичицу шећера и суви квасац ( ако користите свеж квасац потребно вам је 20 г ) размутити и оставити да се квасац подигне.

У зделу, у којој сте просејали брашно додати пире кромпир и рукама утрљати у брашно, док не добијете мрвичасту масу.

Додати надошли квасац и замесити глатко тесто и кад сте добили глатко тесто месити још 5 минута.

У зависности који кромпир користите можда ће вам бити потребно још мало брашна.

Пробајте онај жућкасти, који је доста брашњав тако да онда није потребно више брашна.

Обликовати тесто у куглу, вратити у чинију, покрити са провидном фолијом и оставити на топлом месту да се тесто удвостручи.

Потребно је око 40 до 60 минута, у зависности колико вам је просторија топла.

Нарасло тесто поделити на два дела и сваки део премесити још једном.

Растањити тесто ( важно је да се не лепи ) у круг. Растањим тесто што је више могуће да добијете пуно навоја на пециву. Исећи тесто на онолико делова на колико волите да вам је пециво велико а онда пунити са џемом или их оставити празне.

Уместо да правите пециво, од овога можете да направите и хлеб, биће подједнако добар.

Завити пециво, ставити на плех, који сте прекрили пек папиром и поново покрити са провидном фолијом и оставити да тесто расте док се рерна загреје.

Загрејати рерну на 200°Ц и пећи припремљено пециво, око 20 до 25 минута или док вам лепо не порумени.

Испечено пециво кад се испече има по мало тврду корицу одозгоре, покрите тако испечено пециво са кухињском крпом и оставити 5 минута. Корица ће да омекша испод крпе.

Пециво је меко и после неколико дана, ако успете да га сачувате...

(Stil)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО Захарова упутила мистериозну поруку Западу

"ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО" Захарова упутила мистериозну поруку Западу

ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да су западне земље забринуте због тога каква би још нова испитивања оружја Русија могла да спроведе након демонстрације ракете "Буревестник".

01. 11. 2025. у 19:52

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.

29. 10. 2025. у 16:17

АЦА УДАРИО НА НЕДУ: Родила се у ТРИ града - она је медицински феномен!

АЦА УДАРИО НА НЕДУ: Родила се у ТРИ града - она је медицински феномен!

ПЕВАЧ Аца Лукас поново је изазвао велику пажњу јавности када је гостовао у подкасту „Б-13“ код македонског шоумена Бојана Јовановског, познатијег као Боки 13, и жестоко критиковао певачицу Неду Украден. У свом препознатљивом стилу, без длаке на језику, Лукас је коментарисао, како тврди, „вишеструки идентитет“ своје колегинице.

04. 11. 2025. у 12:33

Коментари (0)

Вода – ресурс који Србија може да понуди свету