НАЈЛЕПШИ СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА ЦИЦВАРУ: Јело које греје душу, засити, и носи у себи дух традиције
Цицвара је једно од оних старинских јела на које нас подсећају мириси детињства и топлина домаће кухиње.

Foto: Shutterstock
Некада су је домаћице правиле од само неколико састојака које су увек имале у кући: брашна, масла, кајмака и млека. Омиљено је домаће јело свима – асоцира на детињство и нема ко га не воли.
Састојци:
- 500 мл млека
- 200 г домаћег маслаца (или комбинација маслаца и свињске масти)
- 200 г домаћег кајмака
- 150 г кукурузног брашна (може и пшенично, али кукурузно даје посебан шмек)
- Прстохват соли
Припрема:
У шерпи на лаганој ватри отопите маслац док не замирише и постане златне боје.
Додајте кукурузно брашно и непрестано мешајте дрвеном варјачом да би се брашно пропржило и добило фину, благо орашасту арому. Пазите да не загори!
Када брашно постане златно и мирише на печено, полако сипајте млеко и стално мешајте да не би настале грудвице.Смањите ватру и кувајте уз стално мешање док се маса не згусне и почне да се одваја од зидова шерпе.
Додајте кајмак и прстохват соли, па наставите да мешате док се све лепо не сједини и не добије свилена, масна структура. Кад се на површини почне издвајати масноћа, цицвара је готова.
Послужите је топлу, уз кисело млеко, домаћи сир или чашу киселог јогурта. Некада се уз цицвару на столу налазила и топла проја или домаћи хлеб — и тај спој је био прави празник за непца.
(still)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПИТА СА СИРОМ И ШУНКОМ ИЗ ТИГАЊА: Спрема се очас посла, а ужива у сваком залогају
14. 03. 2025. у 07:00

РЕЦЕПТ ЗА НАЈБОЉУ ПИТУ СА ПРАЗИЛУКОМ: Неизоставни део посне трпезе
13. 03. 2025. у 07:00

ШПАНИЈА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ
МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Шпаније прогласило је ванредно стање након данашњег нестанка струје.
28. 04. 2025. у 21:32

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ЗВАНИЧНО - РАЗВЕЛА СЕ ГАГА: Процес дуг 13 месеци, ПРОМЕНИЛА презиме, а Тони има нову девојку и то милионерку
ПАПИРИ за развод певачице Драгане Мирковић и Тонија Бијелића су потписани, а бракоразводни поступак је окончан после нешто више од годину дана.
29. 04. 2025. у 14:20 >> 14:21
Коментари (0)