РЕЦЕПТ ИЗ БАКИНОГ КУВАРА ЗА СЛАТКУ И СЛАНУ ВЕРЗИЈУ ПОГАЧЕ: Традиционалне василице за Мали Божић
Славимо Српску Нову годину, а стари обичај налаже да се за ручак изнесе све оно што је у јесен спремљено за зиму, као што су пршута, сланина, кавурма, чварци, кајмак, погаче, туршија, ајвар... Након тога обичај је да се изнесе прасеће печење. Они који нису били у финансијској могућности да направе свечану гозбу у поноћ износе крофне, а у једну се стаља парица. Веровало се да ће особа која пронађе парицу имати успешну годину. Крофна је замена за чесницу. Сутрадан се прославља Мали Божић, а тада је обичај да се умеси василица. Може да буде слана или слатка, а у њу се не ставља парица.
Фото Printskrin Youtube/Bokina kuhinja
Слатке василице или слане традиционално се месе за Мали Божић. Василица је названа по светом Василију, а негде се овај божићни колач зове масленица, папуљица, груваница, бараница, у Ресави Мечка повојница, у Лесковачкој Морави попареница. Прочитајте у наставку текста како можете да је направите и слану и слатку.
Василице са медом:
Потребно:
* 400 мл млаке воде
* 300 г масти
* 40 г свежег квасца
* око 1 кг брашна
* 1 кашичица соли
* 1 кашика шећера
* мед
Припрема:
У млакој води издробите квасац, па додајте шећер и оставите једно 10-ак минута да се квасац активира. Затим постепено сипајте просејано брашно и истопљену маст. Умесите тесто. Поделите тесто на 5-6 делова и обликујте лоптице. Покријте и оставите неких 20 минута да одмори. Развуците у облику круга на дебљину око 0,5 цм и ређајте у плех који сте посули брашном. Виљушком избоцкајте тесто и оставите да одмори још 10 минута. Пеците на 220°Ц око 10 минута. Вруће василице премажите медом и служите.
Василица од пројиног брашна:
Потребно:
* 300 г кукурузног брашна
* 300 г брашна
* 3 јајета
* 200 мл уља
* 1 прашак за пециво
* 1 кашичица соли
* 300 мл киселе воде
Припрема:
Умутите јаја, додајте воду и уље, па постепено додајте оба просејана брашна са прашком за пециво. Умесите тесто и покријте крпом, па оставите да одмори неких 10-ак минута. Обликујте погачу, па сте ставите у подмазан плех. Пеците у загрејаној рерни на 200°Ц неких 20 минута.
(StvarUkusa/Mondo)
Препоручујемо
ЗЕЛЕНСКИ СА ПРВЕ ЛИНИЈЕ ФРОНТА ПОСЛАО ПОРУКУ ОЧАЈА: Руса је све више и више! Ситуација тешка и компликована
ПРЕДСЕДНИК Украјине Володимир Зеленски је изјавио да је ситуација на фронту тешка и компликована и да се повећава број руских снага.
20. 12. 2025. у 07:09
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета
РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.
20. 12. 2025. у 09:41
Објављени ИНТИМНИ кадрови Меланије Трамп из КУПАТИЛА - и то ЗЛАТНОГ! Доналд је питао да ли је видела, она му одговорила (ВИДЕО)
МЕЛАНИЈА је беспрекорно стилизована – шешири, штикле, фризура – све је у складу са њеним хладним и контролисаним имиџом
19. 12. 2025. у 19:01
Коментари (0)