ОБИЧАЈ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Бареница са сувим месом за српску Нову годину (ФОТО)
Бареница са сувим месом је традиционални специјалитет са Косова и Метохије. Иако је рецепт врло једноставан, свака домаћица има нешто од своје маме или баке што њену бареницу која се традиционално доручкује првог дана српске Нове године чини посебном.

Фото: Весна Лазић
Домаћица из овог краја Весна Лазић, иако више не живи на Косову и Метохији, каже да не одустаје од ове традиције и да врло често 14. јануара бареница буде уместо доручка ручак јер тада се породица окупи за трпезом.
Фото: Весна Лазић
У неким домаћинствима ставља се и по један новчић за сву децу у породици, док у другим важи веровање да је довољан један и да ће ко га нађе имати срећу наредне године.
Један од рецепата за косовску бареницу каже да је потребно да се у посуду стави 2 децилитра топле воде, издроби коцка квасца, дода кашичица шећера и две кашике брашна, те се стави на топло место да тесто надође.
Кад квасац надође додају се 2 јајета, 2 кашике уља и једна кашичица соли, брашно додавати постепено, мешати варјачом. Плех премазати уљем, сипати смесу и оставити да остоји 10 минута. Након тога пећи 30 минута на 250 степени.
При крају додати суво месо и оставити још неких пет минута у врућој рерни. Када се бареница извади из рерне виљушком се издроби на ситне делове и служи топла.

ЕКСКЛУЗИВНО - ГЕНЕРАЛ ПОНОВО У СВОЈОЈ СРБИЈИ: Небојша Павковић слетео у Београд (ФОТО)
ГЕНЕРАЛ Небојша Павковић слетео је у Србију.
28. 09. 2025. у 17:53

АМЕРИКАНЦИ ОДУШЕВЉЕНИ ВУЧИЋЕМ! Пљуште коментари након гостовања на Њузмаксу: "Хоћемо га код Такера, дивно је чути овог мудрог човека"
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић гостовао је синоћ на америчкој телевизији Њузмакс, а његово гостовање привукло је велику пажњу америчке јавности.
27. 09. 2025. у 11:29

НЕ ДА НА ЋЕРКУ Богданин отац очитао лекцију Вељку, јасно му ставио до знања: "Можда пре ниси имао овакву девојку..."
ВЕЉКО је увек истицао да жели велику породицу са много деце којима ће усадити праве вредности и традицију.
29. 09. 2025. у 16:17
Коментари (1)