КИСЕЛИ КУПУС НИЈЕ ЗА СВАКОГА: Руски натуролог открива коме се не препоручује
ИАКО ова намирница пружа бројне бенефите, не треба заборавити да њена нутритивна вредност долази у “пакету” са ризицима.
Фото: Јутјуб принтскрин
Кисели купус вековима је био незаобилазна намирница на нашим трпезама, нарочито у зимским месецима. Богат је витамином Ц, влакнима и пробиотицима који благотворно делују на црева и имунитет. Ипак, иако га многи с правом сматрају “природним леком”, стручњаци упозоравају да претерана конзумација може да носи озбиљне здравствене ризике, посебно када је реч о високом садржају соли. На то подсећа и руски натуролог Георгиј Назаров, истичући да је важно да уживање у овом традиционалном специјалитету буде умерено и свесно.
Со – савезник укуса, непријатељ здравља
Процес кисељења купуса не може да се замисли без соли. Управо она чува купус од кварења, даје му карактеристичан укус и омогућава ферментацију. Међутим, у исто време представља и највећи проблем за здравље. Превелика количина соли унета кроз кисели купус може да повиси крвни притисак, оптерети срце и бубреге, те изазове задржавање вишка течности у организму. За особе које већ имају хипертензију или хроничне бубрежне тегобе, то може бити посебно опасно.
Неравнотежа електролита и проблеми са мишићима
Со не утиче само на притисак и бубреге – она мења и баланс електролита у телу. Превише натријума ремети природну равнотежу са калијумом, што се може манифестовати кроз непријатне симптоме: грчеве у мишићима, нарочито око врата и кичме, осећај немира или “мравињања” у рукама и ногама. Ове тегобе многи људи не повезују одмах са исхраном, али управо претерана конзумација сланих намирница, међу којима је и кисели купус, може бити окидач.
Дугорочне последице – више од тренутног ризика
Све је више истраживања која повезују висок унос соли са повећаним ризиком од озбиљних болести, па чак и одређених врста рака желуца. Важно је знати да чак ни темељно прање киселог купуса не уклања довољно соли да би он био потпуно безопасан за особе осетљивог здравља. Другим речима, иако ова намирница пружа бројне бенефите, не треба заборавити да њена нутритивна вредност долази у “пакету” са ризицима.
Како уживати у киселом купусу без гриже савести
Кисели купус не мора да се избаци из исхране – потребно је само бити обазрив. Ако га често једете, покушајте да смањите унос соли кроз друге намирнице тог дана. Бирајте неслане или мање слане оброке, пијте довољно воде и пратите сигнале које вам тело шаље. Отоци, повишен притисак, убрзан рад срца или учестали грчеви знак су да треба да обратите пажњу. Посебно се препоручује да особе са кардиоваскуларним болестима и проблемима са бубрезима разговарају са лекаром о томе колико често и у којој количини смеју да конзумирају ову зимницу.
(Она)
БОНУС ВИДЕО: ШАМПИОНИ У ФОКУСУ: Страхиња Тривковић дипломата знања и спорта
Препоручујемо
ВРЕМЕ ЈЕ ЗА БОЖИЋНУ ЗВЕЗДУ: Како се негује најпознатија празнична биљка?
27. 11. 2025. у 20:00
КАД АУТО ПРОКЛИЗА НА ПОЛЕДИЦИ: Потез мењачем може вам спасити живот
27. 11. 2025. у 18:24
ДА ЛИ ПОСТ СМЕ ДА СЕ ПРЕКИНЕ? Ево шта је заправо истина према православној традицији
27. 11. 2025. у 16:30
ЈЕДНА ГРЕШКА ИХ КОШТАЛА ЖИВОТА: Откривен узрок несреће у којој су страдали Ана Радовић и њен пријатељ (ФОТО)
АУТОМОБИЛ са телима Ане Радовић (20) и Александара Масалушић (37) пронађен је јуче на магистралном путу Пожега-Чачак, а прве информације из истраге указују да је узрок тешке несреће пребрза вожња, односно неприлагођена брзина условима на путу.
27. 11. 2025. у 18:47
У ХИТНОЈ ПОМОЋИ СЕ ЈАВИЛИ НА ПОЗИВ СА АНИНОГ ТЕЛЕФОНА: "Новости" откривају шта се дешавало након страшне несреће код Чачка
АНА Радовић (20) из Чајетине и њен пријатељ Александар Масалушић (37) погинули су у тешкој саобраћајној несрећи у Овчарско-кабларској клисури, када су се сурвали са пута Чачак-Пожега, а након несреће са Аниног телефона "ајфон" упућен је позив хитној помоћи, сазнају "Новости".
27. 11. 2025. у 14:19
ОЛИВЕРА СМЕЊЕНА: Нови уредник на РТС - муж познате певачице, дуго је на јавном сервису
НА ТОЈ позицији у РТС-у је годинама уназад била Оливера Ковачевић.
26. 11. 2025. у 12:55
Коментари (0)