ХАМБУРГЕРИМА ТАКСА ОД 50.000 ЕВРА: Предлог закона за опорезивање ресторана брзе хране у Француској
Када су једном познатог француског мајстора кухиње упитали да препоручи састојке за брз и укусан сендвич за некога ко је гладан и налази се у журби, а хоће добро да поједе, предложио је да се у располућен хлеб багет нарендају шаргарепа и црна чоколада, све то залије са мало маслиновог уља и поспе зрнима крупне морске соли.
Фото: Free Images Pixabay
У тој и таквој Француској, којој су кулинарски специјалитети заштитни знак, један посланик устао је ових дана против све већег ширења ланаца познатих светских ресторана брзе хране. Дигао је глас избог бриге за здравље нације и очувања традиционалних вредности.
У француској скупштини поднет је предлог закона о таксама за новоотворене ресторане за брзу храну. Учинио је то посланик из редова еколога. Предлог је да приликом отварања оваквих ресторана онај који њима управља мора да уплати држави таксу од чак педесет хиљада евра, а затим сваке године још по десет хиљада. А ако се налази у близини образовних установа, на раздаљини краћој од 300 метара, двоструко више, чак сто хиљада одједном, и по двадесет на годину. Ђаци су и највећи потрошачи ових производа.
Према једном истраживању јавног мњења, 86 одсто Француза изјавило је да редовно посећује ресторане брзе хране. Међу њима, катеторија узраста од 18 до 34 године, то чини најмње два пута месечно.
У земљи ненадмашних сељачких паштета, кобасица из Оверње, острига из Бретање, пршута са Корзике и из Баскије, сирева са Алпа и из Нормандије, франшизе америчких и других светски чувених продаваца хамбургера, расту као париски шампињони после кише. Најпознатији међу њима планира да од следеће године отвара сваке седмице по један!
Французи још успевају да задрже “линију”, али гојазност полако добија на размерама, нарочито за младе генерације које се хране на шалтерима брзе хране.
ПЕКАРЕ КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА?
Предлагач закона истиче да мали предузетници, који отварају породичне фирме и киоске за брзу храну, не треба да се прибојавају, јер се то на њих неће односити. Али, нису сви умирени. Тако из удружења које окупља пекаре истичу да посланици излгеда не познају добро систем франшиза, јер, на пример, огроман број пекара данас функционише по овом систему, што би их новим законом потенцијално довело у опасност. Самим тим, и багет с почетка ове приче.
ЈЕДНА ГРЕШКА ИХ КОШТАЛА ЖИВОТА: Откривен узрок несреће у којој су страдали Ана Радовић и њен пријатељ (ФОТО)
АУТОМОБИЛ са телима Ане Радовић (20) и Александара Масалушић (37) пронађен је јуче на магистралном путу Пожега-Чачак, а прве информације из истраге указују да је узрок тешке несреће пребрза вожња, односно неприлагођена брзина условима на путу.
27. 11. 2025. у 18:47
У ХИТНОЈ ПОМОЋИ СЕ ЈАВИЛИ НА ПОЗИВ СА АНИНОГ ТЕЛЕФОНА: "Новости" откривају шта се дешавало након страшне несреће код Чачка
АНА Радовић (20) из Чајетине и њен пријатељ Александар Масалушић (37) погинули су у тешкој саобраћајној несрећи у Овчарско-кабларској клисури, када су се сурвали са пута Чачак-Пожега, а након несреће са Аниног телефона "ајфон" упућен је позив хитној помоћи, сазнају "Новости".
27. 11. 2025. у 14:19
ОЛИВЕРА СМЕЊЕНА: Нови уредник на РТС - муж познате певачице, дуго је на јавном сервису
НА ТОЈ позицији у РТС-у је годинама уназад била Оливера Ковачевић.
26. 11. 2025. у 12:55
Коментари (0)