ДА ЛИ ВОЛИТЕ ДА ПИЈЕТЕ ВЕОМА ТОПЛЕ НАПИТКЕ? Ево зашто би требало да промените ту навику
У МОДЕРНОМ и ужурбаном свету, топли напитак, онако „с ногу“, је нормална ствар за многе. Међутим, превише топли напици могу вас дугорочно изложити озбиљним ризицима.
Foto: Shutterstock
За многе људе, испијање топлог напитка попут чаја или кафе је свакодневно задовољство. Међутим, Винсент Хо, ванредни професор и клинички гастроентеролог на Универзитету Западног Сиднеја у Аустралији, објашњава да је температура напитка, а не сам напитак, оно што можда крије здравствене ризике. Његова анализа за часопис „The Conversation“ истражује како испијање веома топлих напитака може повећати вероватноћу развоја рака, посебно рака једњака.
Хо објашњава да је 2016. године Међународна агенција за истраживање рака (IARC) класификовала напитке конзумиране изнад 65°C као вероватно канцерогене за људе. Ова класификација их ставља у исту категорију ризика као дим из пећи на дрва у затвореном простору и висок унос црвеног меса. Према Хоовим речима, IARC је утврдио да је кључна температура, а не врста напитка.
Хо указује на јужноамеричке студије које повезују конзумирање мате чаја, често пијеног на 70°C, са вишим стопама рака једњака. Слични обрасци су забележени на Блиском истоку, у Африци и Азији.
Западне земље дуго нису имале довољно истраживања, али Хо указује на велику нову британску студију спроведену на скоро пола милиона одраслих. Студија је открила да су људи који су пили осам или више шољица веома врућег чаја или кафе дневно имали скоро шест пута већу вероватноћу да развију рак једњака од оних који нису пили вруће напитке.
ЗАШТО ТОПЛОТА ОШТЕЋУЈЕ ЈЕДЊАК?
Хо напомиње да веома врући напици могу оштетити слузокожу једњака, а хронична оштећења током година могу подстаћи рак. Студије на животињама подржавају овај закључак, јер су мишеви којима је дата вода температуре 70°C брже развили преканцерозне промене од оних којима је дата хладнија вода. Додаје да поновљена оштећења од топлоте могу ослабити природне баријере тела против рефлукса киселине, што додатно повећава ризик.
КОРИСТАН САВЕТ
Аустралијски стручњак упозорава да се пића за понети понекад служе на температури од око 90°C, што је знатно изнад безбедних граница. Истраживање које он наводи показало је да је 57,8°C оптимална равнотежа између укуса и безбедности. Технике хлађења, као што су мешање, дување, скидање поклопца или додавање воде или млека, такође могу помоћи у смањењу негативног утицаја.
Његов савет је, на крају крајева, једноставан. Успорите, не журите и уживајте, каже он.
(sputnikportal.rs)
БОНУС ВИДЕО - Хеликоптери Ка-32 и Супер пума у акцији гашења пожара у Каменој гори
Препоручујемо
СРЦЕ ВАМ УБРЗАНО РАДИ ПОСЛЕ КАФЕ? Урадите ово да бисте га умирили
22. 08. 2025. у 00:00
ВЕЛИКО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ: “Изронио” древни град стар преко 2000 година (ВИДЕО)
22. 08. 2025. у 00:11
ЈЕДНА ГРЕШКА ИХ КОШТАЛА ЖИВОТА: Откривен узрок несреће у којој су страдали Ана Радовић и њен пријатељ (ФОТО)
АУТОМОБИЛ са телима Ане Радовић (20) и Александара Масалушић (37) пронађен је јуче на магистралном путу Пожега-Чачак, а прве информације из истраге указују да је узрок тешке несреће пребрза вожња, односно неприлагођена брзина условима на путу.
27. 11. 2025. у 18:47
У ХИТНОЈ ПОМОЋИ СЕ ЈАВИЛИ НА ПОЗИВ СА АНИНОГ ТЕЛЕФОНА: "Новости" откривају шта се дешавало након страшне несреће код Чачка
АНА Радовић (20) из Чајетине и њен пријатељ Александар Масалушић (37) погинули су у тешкој саобраћајној несрећи у Овчарско-кабларској клисури, када су се сурвали са пута Чачак-Пожега, а након несреће са Аниног телефона "ајфон" упућен је позив хитној помоћи, сазнају "Новости".
27. 11. 2025. у 14:19
ОЛИВЕРА СМЕЊЕНА: Нови уредник на РТС - муж познате певачице, дуго је на јавном сервису
НА ТОЈ позицији у РТС-у је годинама уназад била Оливера Ковачевић.
26. 11. 2025. у 12:55
Коментари (0)