ЈАЧИ МАМУРЛУК ЗБОГ КВЕРЦИТИНА: Занимљиви резултати истраживања о црном вину
ИСТРАЖИВАЧИ с Универзитета у Калифорнији утврдили су због чега многи након конзумирања вина имају јак мамурлук.

Фото Shutterstock
Ендрју Вотерхаус, професор енологије, казао је за The Conversation да црвено вино садржи много кверцетина, који утиче на способност тела да правилно прерађује алкохол.
Кверцетин је фенолно једињење које се налази у кожици грожђа. У црвеном вину има више кверцетина него у белом вину јер љуске црвеног грожђа остају дуже током процеса ферментације.
Истраживачи су анализирали како кверцетин успорава процес разградње ензима ацеталдехида, који се производи у људском телу при разградњи алкохола. Резултати су потврдили да је кверцетин био снажан инхибитор у овом процесу.
Кверцетин глукуронид омета метаболизам и ствара додатни ацеталдехид за циркулацију - што узрокује упале и главобоље.

ДОГОВОРЕНО ПРИМИРЈЕ ИРАНА И ИЗРАЕЛА: Трамп - Крај рата; Бомбе САД нису уништиле нуклеарна постројења? (ФОТО/ВИДЕО)
РАТ Израела и Ирана - 11. дан.
23. 06. 2025. у 08:17 >> 00:53

ХАМНЕИ ПРЕВАРИО ТРАМПА: Америка гађала празно нуклеарно постројење?
ВИСОКИ ирански извори рекли су Реутерсу да је већина високо обогаћеног уранијума на локацији Фордо уклоњена пре америчког напада.
22. 06. 2025. у 10:37

ХАОС У ХРВАТСКОЈ: Загреб у блокади, затварају се 3 главна моста, а саобраћај се обуставља због концерта Томпсона
ВЕЋ ЈЕ почело фазно обустављање саобраћаја у области око Хиподрома - 11 дана пре концерта.
24. 06. 2025. у 12:24
Коментари (0)