ЈАЧИ МАМУРЛУК ЗБОГ КВЕРЦИТИНА: Занимљиви резултати истраживања о црном вину
ИСТРАЖИВАЧИ с Универзитета у Калифорнији утврдили су због чега многи након конзумирања вина имају јак мамурлук.

Фото Shutterstock
Ендрју Вотерхаус, професор енологије, казао је за The Conversation да црвено вино садржи много кверцетина, који утиче на способност тела да правилно прерађује алкохол.
Кверцетин је фенолно једињење које се налази у кожици грожђа. У црвеном вину има више кверцетина него у белом вину јер љуске црвеног грожђа остају дуже током процеса ферментације.
Истраживачи су анализирали како кверцетин успорава процес разградње ензима ацеталдехида, који се производи у људском телу при разградњи алкохола. Резултати су потврдили да је кверцетин био снажан инхибитор у овом процесу.
Кверцетин глукуронид омета метаболизам и ствара додатни ацеталдехид за циркулацију - што узрокује упале и главобоље.

ОВА МАЈКА ЈЕ ПОСЕБНА: Разлог су њена деца, а ево и зашто (ВИДЕО)
ОНИ су Илија, Јована и Василије Хаџи-Пурић, полазници Центра за таленте "Никола Тесла".
10. 09. 2025. у 12:13 >> 20:43

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

УЖАС - ДА СЕ ПРЕВРНЕ ЖЕЛУДАЦ: Упали где производе крофне намењене ЦГ приморју - затекли су ХОРОР сцене (ВИДЕО)
Крофне су за многе једна од најпознатијих и најомиљенијих посластица на свету, али после гледања снимка који нам стиже из Црне Горе питање је како ћете убудуће гледати на оне куповне.
13. 09. 2025. у 17:03 >> 17:10
Коментари (0)