ГОРКЕ БИЉКЕ - ПРИРОДНА ЗАМЕНА ЗА ЛЕК: Ево за које проблеме се највише користе
Gorke biljke od davnina se koriste u narodnoj medicini kao lek koji može da pomogne u stimulaciji probavnih sokova i spreče nakupljanje želudačne kiseline.

Фото: Shutterstock
Коктели од горких биљака, данас познати као „битер“ – били су нашироко коришћени још у 17 веку. Тако је, на пример, Шкотланђанин др George Cheyne лечио гихт лаганом исхраном, уз доста течности и својим чувеним „горким леком“ за лошу пробаву. Тај његов лек правио се од 5 састојака – алкохола, пелина, рена, поточарке и корена анђелике.
Како делује коктел од горке биљке
Горке биљке користе се за побољшање пробаве. Познато је да се проблеми са варењем могу регулисати горким биљем попут менте и ђумбира, који ублажавају гасове, грчеве у стомаку и мучнину. Такође се користе и за ублажавање синдрома иритабилног црева.
За горке биљке, које се зову и „дигестивне горчице“ каже се да помажу варењу због горког укуса који стимулише такозване „окусне пупуљке“ који су део чула укуса и сигнализирају да започну различите активности у нашем дигестивном систему, попут стварања више пљувачке. Окусни пупољци су ц́елије на језику које нам омогућавају да осетимо укусе – слатко, слано, кисело, горко… Ове ћелије регенеришу се отприлике сваких 10 дана, што значи да се оштећени окусни пупољци обично регенеришу сами.

Фото: Википедија
Које су здравствене користи од горких биљака?
Иако научници кажу да је потребно још више истражити ову тему, ипак се показало да горке биљке имају здравствене предности за дигестивни тракт:
Регулишу дигестивни тракт. Студија је показала да људи који су узимали горке биљке мање једу па самим тим уносе и мање калорија. Битер коктели могу да делују на рецепторе горчине у деловима дигестивног система који терају наше тело да ослобађа цревне хормоне због којих се осец́амо сити.
Помажу да се производи више пљувачке. Пљувачка има ензиме који нам помажу да се започне разградња хране. Битер коктел може да помогне да се произведе више пљувачке, што може да олакша процес варења.
Отпуштају желудачни сок. Желудац садржи различите хемикалије попут пепсина и желудачне киселине које нам помажу да разградимо храну. Горки производи могу да учине да желудац ослободи више желудачног сока што помаже код жгаравице, грчева и пробавних сметњи.

Фото Shutterstock
Горке биљке треба пажљиво бирати
Стручњаци упозоравају да отровне биљке могу да буду веома горког укуса тако да треба бити посебно обазрив. Али, нису све горке биљке небезбедне за јело, а за битер коктеле најчешће се користе:
Маслачак
Пелин
Горка диња
Корен чичка.
Биљке могу да утичу на неке лекове и спрече их да делују како је предвиђено што даље може да изазове здравствене проблеме. Неке биљке могу да буду небезбедне за здравствена стања као што су епилепсија, болест бубрега, болест јетре, низак крвни притисак и поремец́аји крварења. Битери од горких биљака се не препоручују ни трудницама и дојиљама, нити их треба давати деци. Особе са гастроинтестиналним болестима не би требало да узимају битере јер могу да иритирају пробавни систем, посебно код људи који имају чиреве и инфламаторне болести црева.
(еКлиника)
Препоручујемо

ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио
ЗАКЉУЧИЛИ смо да је Коста био способан да управља својим поступцима у време извршења злочина и да та способност није била битно смањена. Постоји једна краткотрајна ометеност, за период у учионици за који он каже да нема сећања, али он је све радио по плану. То указује да је он управљао својим поступцима.
05. 06. 2025. у 17:05

СРПСКА ПОСЛА: Никола Јокић запањио свет! Вратио се у Србију и урадио ОВО (ВИДЕО)
НИКОЛА Јокић је најбољи кошаркаш планете, али дајте му лопту и биће најбољи у сваком спорту. То је показао још једном.
08. 06. 2025. у 08:54

ДРАМА - КАРЛЕУША ПОТРЕСЕНА: "Душко ми је рекао да се убијем, тако ћу спрати љагу са породице"
ПОП звезда Јелена Карлеуша, гостујући у једној емисији, дотакла се једног од најтежих периода у животу и открила како се породица носила са притисцима.
14. 06. 2025. у 16:52
Коментари (0)