КАД ЛОМИ ПРЕХЛАДА, ЈЕДИТЕ БАРЕНО ПОВРЋЕ: У борби против вируса и бактерија ова храна је одличан савезник (ЈЕЛОВНИК)
КАДА ломи прехлада, јави се бол у мишићима и грлу и повишена телесна температура најбитније је да се уноси довољно течности у виду чајева и топле пилеће супе. Међутим, не би требало да се занемаре ни остале хранљиве материје, јер ако се уносе у потребној мери могу да убрзају опоравак.
Дакле, када сте прехлађени правилан одабир намирница у великој мери може да вас подигне на ноге, а при томе да делују умирујуће на бол и гребање у грлу.
Банана, печена јабука и кувана шаргарепа су добар избор док лежите у кревету, јер је то "мекана" храна која се лако гута и тако повољно делује на слузокожу упаљеног ждрела и изморен организам.
Лимунада заслађена медом је, такође, одличан савезник код овог здравственог проблема јер обилује хранљивим материјама, а може да замени пастиле, које смањују упалу и ублажавају болове у грлу.
За обилнији оброк препорука је кајгана, јер су јаја богата протеинима и могу помоћи исцрпљеном организму. Интегралне пасте са благим преливом, без састојака који могу да надраже грло, такође су погодне за гутање и препоручују се у случају упале грла за главни оброк.
Ово је пример петодневног јеловника:
Понедељак
Доручак: овсена каша са топлим млеком, бананом и медом
Ужина: печена јабука
Ручак: тестенина са преливом од туњевине
Вечера: пилећа супа и барени кромпир са месом по избору
Уторак
Доручак: кајгана са пиреом од куване шаргарепе, кришка хлеба
Ужина: банана
Ручак: пилећа супа, гриловани пилећи филе са бареним кромпиром
Вечера: тестенина са преливом по жељи али без јаких зачина
Среда
Доручак: овсена каша са топлим млеком, бананом и медом
Ужина: печена јабука
Ручак: боранија са пилећим месом, кришка хлеба
Вечера: 150г младог сира, две куване шаргарепе и кувани кромпир
Четвртак
Доручак: кајгана и две кашике ајвара, кришка хлеба
Ужина: кувана шаргарепа
Ручак: тањир пилеће супе, месо и салата по избору
Вечера: пилетина на жару са бареним поврћем, кришка хлеба
Фото: Free Images Pixabay
Петак
Доручак: овсена каша са топлим млеком, бананом и медом
Ужина: печена јабука
Ручак: сладак купус са пилећим месом, кришка хлеба
Вечера: пилећа супа и парче гибанице
Препоручујемо
КИСЕЛИ КУПУС, КРАСТАВЧИЋИ ИЛИ КАРФИОЛ: Која ферментисана храна има највише витамина
02. 01. 2024. у 20:30
Две звезде – једно спектакуларно вече! Да загреје и преокрене будућност
Рефлектори српске престонице синоћ су били уперени у две звезде - легендарног Здравка Чолића и заиста јединствену, потпуно нову звезду међу уређајима за загревање дувана - Плоом! У препуној хали 5 Београдског сајма, пред више од 1.500 људи и уз добро познате хитове као што су "Ти си ми у крви", "Чија је оно звезда“ и "Тебе чувам за крај", ЈТИ, прва и једна од највећих јапанских инвестиција и цигаретна копанија број један у Србији, лансирала је Ploom X Advanced - најсавременији уређај за загревање дувана са иновативном и јединственом HeatFlow технологијом усавршеном у Јапану.
10. 05. 2024. у 16:45
ВЕЋ ОД 380 ЕВРА: Ево како да посетите ову егзотичну дестинацију за мало пара и то на 8, 11 или 12 дана авионом
МЕСТО где пустињски пејзажи оживљавају авантуристички дух, а Средоземно море позива на потпуно опуштање.
13. 05. 2024. у 11:46
АКО НЕКОМ ПОЗАЈМИТЕ ОВУ КЊИГУ, НЕ ОЧЕКУЈТЕ ДА ВАМ ЈЕ ВРАТИ!
Спремите се за путовање кроз тамни подземни свет за који до сада нисте знали.
09. 05. 2024. у 11:33
Коментари (0)