КАД ЛОМИ ПРЕХЛАДА, ЈЕДИТЕ БАРЕНО ПОВРЋЕ: У борби против вируса и бактерија ова храна је одличан савезник (ЈЕЛОВНИК)

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

20. 01. 2024. у 17:00

КАДА ломи прехлада, јави се бол у мишићима и грлу и повишена телесна температура најбитније је да се уноси довољно течности у виду чајева и топле пилеће супе. Међутим, не би требало да се занемаре ни остале хранљиве материје, јер ако се уносе у потребној мери могу да убрзају опоравак.

КАД ЛОМИ ПРЕХЛАДА, ЈЕДИТЕ БАРЕНО ПОВРЋЕ: У борби против вируса и бактерија ова храна је одличан савезник (ЈЕЛОВНИК)

Фото: Shutterstock

Дакле, када сте прехлађени правилан одабир намирница у великој мери може да вас подигне на ноге, а при томе да делују умирујуће на бол и гребање у грлу.

Банана, печена јабука и кувана шаргарепа су добар избор док лежите у кревету, јер је то "мекана" храна која се лако гута и тако повољно делује на слузокожу упаљеног ждрела и изморен организам.

Лимунада заслађена медом је, такође, одличан савезник код овог здравственог проблема јер обилује хранљивим материјама, а може да замени пастиле, које смањују упалу и ублажавају болове у грлу.

За обилнији оброк препорука је кајгана, јер су јаја богата протеинима и могу помоћи исцрпљеном организму. Интегралне пасте са благим преливом, без састојака који могу да надраже грло, такође су погодне за гутање и препоручују се у случају упале грла за главни оброк.

Ово је пример петодневног јеловника:

Фото Shutterstock

Понедељак

Доручак: овсена каша са топлим млеком, бананом и медом

Ужина: печена јабука

Ручак: тестенина са преливом од туњевине

Вечера: пилећа супа и барени кромпир са месом по избору

Фото Shutterstock

Уторак

Доручак: кајгана са пиреом од куване шаргарепе, кришка хлеба

Ужина: банана

Ручак: пилећа супа, гриловани пилећи филе са бареним кромпиром

Вечера: тестенина са преливом по жељи али без јаких зачина

Фото: Free Images Pixabay

Среда

Доручак: овсена каша са топлим млеком, бананом и медом

Ужина: печена јабука

Ручак: боранија са пилећим месом, кришка хлеба

Вечера: 150г младог сира, две куване шаргарепе и кувани кромпир

Фото: Free Images Pixabay

Четвртак

Доручак: кајгана и две кашике ајвара, кришка хлеба

Ужина: кувана шаргарепа

Ручак: тањир пилеће супе, месо и салата по избору

Вечера: пилетина на жару са бареним поврћем, кришка хлеба

Фото: Free Images Pixabay

Петак

Доручак: овсена каша са топлим млеком, бананом и медом

Ужина: печена јабука

Ручак: сладак купус са пилећим месом, кришка хлеба

Вечера: пилећа супа и парче гибанице

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Две звезде – једно спектакуларно вече!  Да загреје и преокрене будућност

Две звезде – једно спектакуларно вече! Да загреје и преокрене будућност

Рефлектори српске престонице синоћ су били уперени у две звезде - легендарног Здравка Чолића и заиста јединствену, потпуно нову звезду међу уређајима за загревање дувана - Плоом! У препуној хали 5 Београдског сајма, пред више од 1.500 људи и уз добро познате хитове као што су "Ти си ми у крви", "Чија је оно звезда“ и "Тебе чувам за крај", ЈТИ, прва и једна од највећих јапанских инвестиција и цигаретна копанија број један у Србији, лансирала је Ploom X Advanced - најсавременији уређај за загревање дувана са иновативном и јединственом HeatFlow технологијом усавршеном у Јапану.

10. 05. 2024. у 16:45

Коментари (0)

ДЕНВЕР = ЧУДО: Како је тајна вечера Нагетса на коју није позван само Јокићев омиљни саиграч спасила сезону Николи и НБА шампионима