ТРАДИЦИЈА У СРБИЈИ КОЈУ МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Да ли сте чули за Ускршњак - некада је био неизоставан

Mina Izgarević

17. 04. 2025. у 13:13

ДОК се широм Србије на Велику суботу у домовима шире мириси празничне трпезе, један традиционални обредни колач, познат као Ускршњак, полако поново добија заслужено место у обичајима. Иако га данас ретко ко прави, Ускршњак носи богату симболику и некада је био неизоставан део прославе Васкрса.

ТРАДИЦИЈА У СРБИЈИ КОЈУ МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Да ли сте чули за Ускршњак - некада је био неизоставан

Unsplash

У питању је колач који се меси дан пред празник, а једе се на сам дан Васкрса. Прави се од богатог и слатког теста, украшава се босиљком и често се у њега утискују слова или симболи, док се у његов центар ставља бело кувано јаје - симбол новог живота и васкрсења. Некада се веровало да овај колач доноси срећу, здравље и благостање, а деца су се даривала управо њиме, као знаком љубави и пажње.

Данас, Ускршњак и даље краси трпезе појединих домаћинстава, као симбол радости, заједништва и празничне топлине, али је његова традиција делимично потиснута савременим навикама и бржим начином живота. Ипак, све више породица одлучује се да га поново уведе у своје обичаје, било због носталгије, било због жеље да се очува дух старих времена.

За оне који желе да направе овај колач код куће, рецепт је једноставан, а мирис који се шири током печења враћа сећања на детињство.

Рецепт за Ускршњак

Потребно:

  • 500 г брашна
  • 200 мл млека
  • 1 квасац (свежи или 1 кесица сувог)
  • 100 г шећера
  • 2 јајета
  • 100 г маслаца или маргарина
  • прстохват соли
  • рендана корица лимуна
  • босиљак (за украс)
  • 1 јаје за премаз
  • 1 бело кувано јаје (за средину)

Припрема:

  1. У млаком млеку растопити квасац и оставити да надође.
  2. Умутити јаја са шећером и сољу, додати надошли квасац, отопљен маслац и лимунову корицу.
  3. Постепено додавати брашно и умесити мекано тесто. Оставити да расте око један сат.
  4. Обликовати венац или хлеб, по жељи декорисати обојеним јајима.
  5. У средину ставити бело јаје, премазати умућеним јајетом и украсити босиљком.
  6. Пећи у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 30–35 минута, док не порумени.

У времену када се многе старе навике заборављају, Ускршњак представља спој мириса традиције, укуса детињства и радости празника. Можда је право време да се ова лепа и симболична пракса врати на наше трпезе.

(Телеграф)

БОНУС ВИДЕО - КАКО СЕ РЕШИТИ ГРИЖЕ САВЕСТИ? Душан Благојевић открио у чему леже кључеви среће

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО Захарова упутила мистериозну поруку Западу

"ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО" Захарова упутила мистериозну поруку Западу

ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да су западне земље забринуте због тога каква би још нова испитивања оружја Русија могла да спроведе након демонстрације ракете "Буревестник".

01. 11. 2025. у 19:52

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.

29. 10. 2025. у 16:17

АЦА УДАРИО НА НЕДУ: Родила се у ТРИ града - она је медицински феномен!

АЦА УДАРИО НА НЕДУ: Родила се у ТРИ града - она је медицински феномен!

ПЕВАЧ Аца Лукас поново је изазвао велику пажњу јавности када је гостовао у подкасту „Б-13“ код македонског шоумена Бојана Јовановског, познатијег као Боки 13, и жестоко критиковао певачицу Неду Украден. У свом препознатљивом стилу, без длаке на језику, Лукас је коментарисао, како тврди, „вишеструки идентитет“ своје колегинице.

04. 11. 2025. у 12:33

Коментари (0)

ПСУЈЕШ ГА УВИЈЕК, КАД ГА И НА СЛИЦИ ВИДИШ... Овако су босански навијачи реаговали на смрт српског тренера, Младена Жижовића, на утакмици