СА КИНЕСКИМ ПАРТНЕРИМА ОТВОРЕНА ЗАЈЕДНИЧКА ЛАБОРАТОРИЈА НА ТЕХНОЛОШКОМ ФАКУЛТЕТУ У НОВОМ САДУ: Помагаће компанијама у пољопривредно-прехрам
ЗАЈЕДНИЧКА лабораторија за одрживо пољопривредно-прехрамбено инжењерство и напредне биоматеријале отворена је данас на Технолошком факултету Универзитета у Новом Саду.
Прес служба Покрајинске владе
Како је наведено у саопштењу, ту лабораторију су формирали Ђангсу универзитет из Кине, Универзитет у Новом Саду и Технолошки факултет, ради свеобухватне сарадње у научним истраживањима и развоја заједничких образовних програма.
Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Бранко Маркоски је истакао да отварање лабораторије на најбољи начин показује моћ заједничког учења, размене знања и тежње за новим идејама и решењима.
- Успостављање лабораторије са најсавременијом технологијом допринеће циркуларној био-економији пољопривредно-прехрамбеног сектора Србије и Кине а у исто време пружиће активну подршку кинеским и српским компанијама из пољопривредно-прехрамбеног сектора – рекао је Маркоски нагласивши да се на тај начин улаже у људе а тиме и у државу, њену одрживу будућност и снажан напредак.
Ђангсу универзитет, додао је он, заузима шесто место на Шангајској 2023 ARWU листи у области науке о храни и технологији хране и водећи је кинески универзитет у тој области.
- У Србији је центар прехрамбене индустрије у Војводини, а Технолошки факултет је један од најактивнијих делова Универзитета у датој области и зато верујем да ће заједничка лабораторија допринети развоју свеобухватне сарадње у области научних истраживања, развоја заједничких образовних програма, као и развоја осталих облика академске и привредне сарадње између НР Кине и Републике Србије – поручио је Маркоски и додао да ће лабораторију водити академски одбор састављен од десет српских и десет кинеских експерата.
Српски руководилац заједничке лабораторије проф. др Јарослав Катона је истакао важност лабораторије за студенте новосадског Универзитета а потпредседник Ђангсу универзитета и кинески руководилац лабораторије проф. др Цоу Шиаобо представио је рад, актуелна истраживања и пројекте Ђангсу универзитета у области науке о храни и технологији хране.
Препоручујемо
У ВРАЊУ СУТРА ЗАСЕДА ГРАДСКО ВЕЋЕ: Усклађеност планираних и реализованих активности
16. 12. 2025. у 14:58
„УГРУШАК“ ПРЕД ЧИТАОЦИМА: Нова књига песама Живорада Недељковића у издању КЦ „Рибница“
16. 12. 2025. у 11:58
ПОДЕЉЕНО 30 КОТЛОВА: Мере смањења загађења ваздуха и енергетске ефикасности у Краљеву
16. 12. 2025. у 11:26
ЗЕЛЕНСКИ СА ПРВЕ ЛИНИЈЕ ФРОНТА ПОСЛАО ПОРУКУ ОЧАЈА: Руса је све више и више! Ситуација тешка и компликована
ПРЕДСЕДНИК Украјине Володимир Зеленски је изјавио да је ситуација на фронту тешка и компликована и да се повећава број руских снага.
20. 12. 2025. у 07:09
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета
РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.
20. 12. 2025. у 09:41
Објављени ИНТИМНИ кадрови Меланије Трамп из КУПАТИЛА - и то ЗЛАТНОГ! Доналд је питао да ли је видела, она му одговорила (ВИДЕО)
МЕЛАНИЈА је беспрекорно стилизована – шешири, штикле, фризура – све је у складу са њеним хладним и контролисаним имиџом
19. 12. 2025. у 19:01
Коментари (0)