ВОЛИМ ДА ХРАНИМ ЉУДЕ! Јермен Јаков Кеворкијан, адвокат по струци, због љубави из Јерусалима дошао у Ниш и постао газда
ЗБОГ љубави према Ивани преселио се у Ниш, а носталгију за својом домовином "лечи" припремајући специјалитете на којима је одрастао.

Фото Д. Алихоџић
Јаков Керовкијан потиче из старе јерменске породице која вековима живи заједно са Арапима и Јеврејима, а до пре неколико месеци радио је у Прешеву и Суботици као адвокат за људска права при међународним организацијама које се брину о мигрантима, а онда је решио да буде свој газда. Његов мали локал у центру града испуњен је сликама из родног града и свакоме се труди да дочара живот у далекој земљи.
- Знам да је у Србији изазов понудити нешто што није од меса, али у Србији се и све више пости тако да мислим да ћемо наћи заједнички језик - каже Јаков који је решио да промени свој живот 2013. године када је упознао Ивану, родом из Књажевца.

Фото Приватна архива
Љубав је учинила да одлучи да напусти родни Јерусалим и пресели се у Ниш. Вели да никада није зажалио због те одлуке јер има породицу о којој је сањао. Седмогодишња Маргарет и три године млађа Мириам су круна њихове љубави.
- Волим да храним људе јер сити људи су срећни. Леблебија је веома здрава намирница и поред фалафела користим је и за припрему хумуса - каже Јаков. - Отпорна биљка која се не третира хемијски и није алерген. Нема холестерол, а држи човека ситим. У Јерусалиму кажемо ко доручкује фалафел пун му је стомак до вечере.

Фото Д. Алихоџић
Личе на ћуфтице од меса и укусне су баш као да су од "правог" меса али фалафел, старо арапско јело, искључиво је биљног порекла. Прави се од скоро заборављене леблебије и веома су хранљиве и здраве.
- Никоме не може да штети. Није ми јасно зашто се у Србији не гаји. Морам да је набављам из Бугарске, Русије или Турске - вели Јаков, који није професионални кувар већ припрема храну онако како је научио код своје куће.
ТАХИН НЕИЗОСТАВАН САСТОЈАК
ЈАКОВ признаје да је фалафел у Нишу морао да се помало прилагоди клијентима, али све у интересу здравља.
- Избегавам да солим превише јер се бољи укус постиже лимуном. Када ми кажу да би требало бити сланије саветујем их да то није добро за њих. Поред лимуна користим маслиново уље, коријандер, першун, а неизоставни састојак арапске кухиње је тахин, сос од сусама - каже Јаков који за пржење фалафела користи искључиво сунцокретово уље јер неке студије показују да палмино уље није добар избор.
Препоручујемо

ПРВЕ БЕБЕ У НИШУ БЛИЗАНЦИ! Мама Сања у Новој години родила двојицу синова
01. 01. 2022. у 01:10

ЗА УБАДАЊЕ НОЖЕМ - СЕДАМ ГОДИНА: Апелација умањила казну Нишлији Ивици Микићу (33)
29. 12. 2021. у 20:03

БУКТИ РАТ НА РЕЛАЦИЈИ БУДИМПЕШТА-ЗАГРЕБ Сијарто Пленковићу: Ти си лажов, хоћеш преко нафте да профитираш од рата у Украјини!
ОДНОСИ између Мађарске и Хрватске додатно су се заоштрили након што је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто оптужио Загреб за ратно профитерство. Хрватски државни врх је у петак оштро одбацио оптужбе, а премијер Андреј Пленковић узвратио је назвавши Сијарта "изузетно безобразним".
27. 09. 2025. у 12:25

АМЕРИКАНЦИ ОДУШЕВЉЕНИ ВУЧИЋЕМ! Пљуште коментари након гостовања на Њузмаксу: "Хоћемо га код Такера, дивно је чути овог мудрог човека"
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић гостовао је синоћ на америчкој телевизији Њузмакс, а његово гостовање привукло је велику пажњу америчке јавности.
27. 09. 2025. у 11:29

"ПОЧИВАЈ У МИРУ" Бајић се опростио од драгог колеге: "Нека ти је вечна слава"
ГЛУМАЦ, редитељ и професор глуме Енвер Петровци преминуо је у 72. години, 22. септембра.
27. 09. 2025. у 09:35
Коментари (0)