БИЗНИС САЗДАН ОД ДЕЧЈЕ ИГРЕ: Менаџерка из Ниша отворила своју фирму уместо да чека посао у струци
ЈОВАНА Митровић Ранђеловић из Ниша одрасла је на домаћој тестенини али јој никада није пало на памет да ће једног дана живети од тога. Као успешан студент Економског факултета маштала је да гради каријеру менаџера, али су је путеви, не њеном кривицом, одвели на другу страну.

Јована Митровић разрадила посао / Фото приватна архива
Није имала стрпљења да чека посао у струци већ сада своје менаџерске способности показује тако што пробирљивом тржишту, које цени домаће производе, продаје оно што сама направи.
- Правила сам резанце за супу по бакином рецепту и размишљала како имам доста па би могла послати и сестрама. У том тренутку ми је синула идеја - зашто ја не бих правила тестенину? То је оно што ја умем и волим да радим и могла бих одмах сутра да почнем. Разгласила сам родбини и пријатељима да сам почела тиме да се бавим, они су разгласили својим пријатељима - присећа се Јована како је дошла на идеју и колико је била срећна када је продала прву кесицу.
Признаје да јој је пуно помогло што је још као дете волела да буде поред баке када се спремала тестенина. Обично једном месечно би се правиле кућне "залихе".
- Дугачке, беле столњаке је бацила преко стола и тесто је настављала ту да израђује. Затим је оклагијом развлачила јуфкице, онда би прешла на стару машину за резанце и истањила максимално што може. Те танке, неправилне траке је ређала на столњаку, једну до друге и остављала да одстоје. Затим је тракице резала на машини, тако што би она држала тесто, а ја окретала ручку машине. Бака би их уваљала у брашно и бацила на столњак да се суше до сутрадан - присећа се Јована породичног рецепта.
Она се чак и преселила да живи на селу, тако да је сада са породицом мештанка Малче, надомак Ниша.
- Започети свој бизнис зна да буде компликовано, али није немогуће. Велика је заблуда да нам за отварање фирме треба велика сума новца. Почните са оним што имате на располагању, па ћете временом обезбедити све што вам је потребно да унапредите пословање. Млади су способни, а иде им на руку што се релативно лако долази до информација, тако да треба сањати, треба се усудити и борити се - каже Јована.
ДЕЗЕРТ
СВИМА су познати резанци за супу, а занимљиво је што Јована за сладокусце прави и тестенину са какаом. Вели да је Италијанима ова комбинација омиљена. Сви њени производи су без адитива и шећера.
- Тестенине бојим, односно обогаћујем поврћем од којег добију и дивну, природну боју која је деци посебно занимљива - каже наша саговорница.

ПРВА ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА СТРУЧЊАКА: Ево када ће пасти снег у Србији и каква зима чека Европу
ПРЕМА првим прогнозама европских стручњака са сајта Severe Weather Europe, зиму 2025/2026 обележиће утицај слабе фазе Ла Ниње и вероватно слабији поларни вртлог. Ово значи динамичније кретање атмосферског притиска, што може омогућити хладније дане у Европи, али и у САД и Канади.
13. 08. 2025. у 09:59

ТРАМП У ОГРОМНОМ ПРОБЛЕМУ: Велики пех пред састанак са Путином на Аљасци
ПРЕДСТОЈЕЋИ састанак између председника САД Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина у петак на Аљасци долази у време када у америчкој администрацији готово да нема искусних стручњака за Русију, пише Фајненшел тајмс.
13. 08. 2025. у 11:24

КОСТИЋЕВА БРВНАРА НА МОКРОЈ ГОРИ: Као у ловачком дому - како изгледа глумчева викендица у природи (ФОТО)
ГЛУМАЦ Вук Костић велики је љубитељ природе, лова и риболова, па сваки слободан тренутак користи да оде ван града.
13. 08. 2025. у 10:27
Коментари (0)