ПАНДЕМИЈА ПРОРЕДИЛА РОШТИЉЏИЈЕ: Корона умањила број учесника и посетилаца једне од највећих гастрономских манифестација у нашој земљи
ОДАВНО на "Роштиљијади" у Лесковцу није било тако мало угоститеља, али ни посетилаца које су раније - поред доброг забавног програма - једнако мамили непоновљиви мириси и укуси ђаконија са скаре.

Фото И. Митић
Једноставно, пандемија је оставила последице не само на зараду роштиљџија, већ и на укупну атмосферу овог јединственог гастрономског фестивала.
А, до скоро се у импровизованим кафанама по центру града на Ветерници тражило место више, међу столовима препуним хране и пића су свирали трубачки оркестри из читаве Србије, а крај много више штандова са роштиљем људи су се тискали како би окусили чари "лесковачке гурманске", мале или велике, зависно од апетита. Узалуд су цене остале исте као и пре две године - мања гурманска се нудила за 250, док је "обична" била 50 динара јефтинија.
- Овде сам последњих 10 година, а први пут да гостију са стране готово да и нема, па се дружимо са нашим Лесковчанима и ретким намерницима из околних места - каже роштиљџија Оливер Крстић, док његов старији колега Дејан Миљковић истиче како су сви знали да ће корона утицати на посао, али је дошао да би се сачувала традиција манифестације јер је пре више од три деценије је направио највећу пљескавицу "из руку".
Али, много је мајстора који се и данас хвале успесима на "Роштиљијади". Од ове године је међу њима и млади Стефан Анђелковић из лесковачког ресторана "Братска кафана Ђокић" - актуелни свеукупни победник такмичења које носи име чувеног Миодрага Глигоријевића, познатијег као Драги Буре. Стефан је завршио лесковачку Угоститељску школу, одсек гастрономије у овдашњој Високој пословној школи и специјалистичке студије, али тврди да је пресудна била љубав према кулинарству...
Последњих година "Роштиљијада" је све познатија и по естрадним именима која су наступала на овој манифестацији, али је овде и даље најважнија вест да ли је у граду на Ветерници оборен рекорд у прављењу највеће пљескавице на свету. И, ове године је она обликована и испечена од 67 килограма меса.
Пети пут заредом, трочлани тим лесковачког ресторана "Колиба" је померио границе, а Предраг Лазаревић, Љубиша Ђорђевић и Стефан Цветковић су направили су пљескавицу која је за 750 грама тежа од лањске.
Лазаревић од организатора очекује да им за догодине припреми већи роштиљ и плех на коме се пљескавица обликује...
(НЕ)ОПРАВДАНИ СТРАХ
ЛЕСКОВЧАНИ су подељени око тога да ли је уопште требало организовати "Роштиљијаду". Страхује се од ширења заразе, а многи с правом немају поверење у противепидемијске мере које су добро осмишљене, али их је тешко применити у пракси.
Препоручујемо

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА АВГУСТА: Тек нас чека пакао и температурни рекорди - лето се не предаје
НАЈНОВИЈА временска прогноза евопских стручњака за август показује прохладнији почетак месеца у централним деловима Европе, али се већ наговештава повратак суптропског гребена и новог таласа врелог времена. Услед присуства ниског притиска на северу континента, стварају се услови за нови топлотни талас који ће погодити већи део Европе, пише Severe Weather Europe.
04. 08. 2025. у 20:19

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

3О ЛЕТА ОД "ОЛУЈЕ" - РУДАН ОШТРО О ХРВАТИМА: "Колико је Срба плутало у бунарима јер се нису укрцали у тракторе..."
ВЕДРАНА Рудан је коментарисала политичку и друштвену климу у Хрватској.
03. 08. 2025. у 16:23
Коментари (0)