МОХИТО ТОРТА: Очаравајућа посластица неодољивог укуса

Јована Васић

28. 04. 2025. у 13:00

Мохито торта је кремаста, освежавајућа и савршена за све прославе.

МОХИТО ТОРТА: Очаравајућа посластица неодољивог укуса

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 6 јаја
  • 260 г жутог шећера
  • 120 г растопљеног путера, охлађеног на собну температуру
  • 1 кашичица ванилиног екстракта
  • 260 г обичног брашна

Мохито шећерни сируп:

  • 150 г мусковадо шећера
  • 4 лимете, 2 танко исечене за врх торте
  • 75 мл белог рума
  • шаку нане, исечене на ситне комаде

За крем од лимете:

  • 200 г путера собне температуре
  • 400 г шећера у праху, просејаног
  • ½ кашичице или 1 кашичица пасте од ваниле
  • ванилин екстракт
  • рендана корица и сок 2 лимете

Припрема:

Како бисте направили ову торту, прво направите сируп, ставите шећер, 40 мл воде, сок од лимете и бели рум у малу тепсију. Кувајте на лаганој ватри да се шећер раствори, па након тога кувајте још 1 минут. Склоните са рингле, додајте корицу лимете и листиће нане, па промешајте. Оставите да се сируп охлади, а затим оставите да одстоји неколико сати како би се укуси спојили.

Загрејте рерну на 200 Ц. Маслацем премажите 2 калупа пречника 20 цм и обложите папиром за печење. У металној или стакленој посуди лагано умутите јаја, затим додајте шећер и поново лагано умутите. Ставите посуду на тигањ са тек прокуваном водом, пазећи да не додирује воду. Мутите миксером 10 минута док се смеса не згусне и не утростручи запремину.

Додајте путер и екстракт ваниле, пазећи да не избаците ваздух из теста. Додајте брашно у три серије тако што ћете га просејати на тесто, а затим га умешати. Сипајте тесто у калупе и поравнајте врх. Пеците 15 минута док мало не порумени на врху.

Оставите калупе да се охладе 5 минута, а затим пребаците патишпање на жицу да се хлади. Када се охлади, процедите мохито сируп и обилно га премажите четком за колаче по врховима патишпања, понављајући сваких неколико минута док не потрошите две трећине сирупа.

Да направите глазуру од путера, умутите путер док не постане глатко, а затим умутите шећер у праху, ванилу, сок и корицу лимете. Додајте још шећера у праху ако је потребно. Нанесите танак слој глазуре преко првог патишпања, а затим ставите други преко њега. Загладите остатак глазуре преко торте, почевши од врха, а затим са стране. Украсите кришкама лимете и сервирајте са преосталим сирупом.

(stvarukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане

ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.

25. 08. 2025. у 13:15

УЖАС - ДА СЕ ПРЕВРНЕ ЖЕЛУДАЦ: Упали где производе крофне намењене ЦГ приморју - затекли су ХОРОР сцене (ВИДЕО)

УЖАС - ДА СЕ ПРЕВРНЕ ЖЕЛУДАЦ: Упали где производе крофне намењене ЦГ приморју - затекли су ХОРОР сцене (ВИДЕО)

Крофне су за многе једна од најпознатијих и најомиљенијих посластица на свету, али после гледања снимка који нам стиже из Црне Горе питање је како ћете убудуће гледати на оне куповне.

13. 09. 2025. у 17:03 >> 17:10

Коментари (0)

НЕ МОЖЕ ДА УЖИВА БЕЗ СРБИЈЕ! Ево с киме је виђен Бастијан Швајнштајгер, Ана Ивановић му није ни крај памети