ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕШ: Колач са кремом од лимуна
Ваздушасти и хрскави колач са кремом од лимуна је лагани десерт који ћете радо правити.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 2 листа лиснатог теста, одмрзнута
- шећер у праху, за посипање
За крем од лимуна:
- 500 мл пуномасног млека
- 100 г шећера
- 3 жуманца
- 40 г кукурузног скроба
- 1 кашичица ванилиног екстракта
- 60 мл ликера од лимуна (лимончело)
- 1 кашика рендане лимунове коре
За слој од шлага:
- 250 мл слатке павлаке
- 2 кашике шећера у праху
- 1 кашичица екстракта лимуна
Припрема:
Како бисте направили овај колач, прво испеците лиснато тесто. Загрејте рерну на 200°Ц. Избоцкајте листове пецива виљушком и пеците док не порумене, отприлике 15-18 минута. Оставите да се потпуно охладе. Након тога припремите крем од лимуна.
Загрејте млеко са лимуновом корицом док лагано не проври. У посебној посуди умутите жуманца, шећер и кукурузни скроб. Постепено додајте врело млеко у мешавину јаја, непрестано мешајући. Вратите смесу у шерпу и кувајте на средњој ватри док се не згусне. Умешајте ванилин екстракт и лимончело. Оставите да се охлади.
Затим направите слој од шлага. Умутите слатку павлаку са шећером у праху и екстрактом лимуна док се не формира чврста пена. Поставите један лист лиснатог теста на послужавник. Намажите обилан слој креме од лимончела, а затим слој шлага.
Поновите са другим листом пецива и прелијте шлагом. Обилно поспите шећером у праху и украсите шлагом, лимуновом корицом или свежим бобицама. Оставите у фрижидеру најмање 2 сата пре сервирања.
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

РЕЦЕПТ ЗА БОСАНСКИ ЛОКУМ: Традиционална посластица која осваја срца (ВИДЕО)
22. 03. 2025. у 15:00

РАЈСКИ КОЛАЧ: Идеалан за љубитеље чоколаде, а укус је више него рајски
23. 03. 2025. у 14:30

КОЛАЧ ИЗ ШОЉЕ СПРЕМАН ЗА 5 МИНУТА: Савршен начин да се на брзину засладите
17. 03. 2025. у 17:05Јована Васић

ШПАНИЈА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ
МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Шпаније прогласило је ванредно стање након данашњег нестанка струје.
28. 04. 2025. у 21:32

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ЗВАНИЧНО КРАЈ: Коме је припао дворац у Бечу? Развели се Тони и Драгана
ПЕВАЧИЦА Драгана Мирковић и бизнисмен Тони Бијелић званично су се развели након 25 година брак.
30. 04. 2025. у 12:32
Коментари (0)