3 НАЈБОЉА РЕЦЕПТА ЗА КОЛАЧ МАЂАРИЦУ: Најлепши југословенски колач који враћа у детињство
Иако носи назив Мађарица занимљиво је да овај колач заправо уопште не потиче из Мађарске.

Foto: Shutterstock
Деценијама се налазио на нашим трпезама, а многи је памте као најлепши колач детињства. Мађарица је један од омиљених колача у нашим крајевима, позната по слојевима финог теста и богатом чоколадном филу.
Традиционална Мађарица
Састојци:
За коре:
- 700 г брашна
- 200 г шећера
- 1 кесица прашка за пециво
- 200 г маргарина или маслаца
- 2 јаја
- 200 мл млека
За фил:
- 1 л млека
- 200 г шећера
- 3 кесице пудинга од чоколаде
- 150 г црне чоколаде
- 150 г маслаца
За глазуру:
- 150 г црне чоколаде
- 2 кашике уља
Припрема:
Помешајте суве састојке (брашно, шећер, прашак за пециво), па додајте маргарин и трљајте прстима док не добијете мрвичасту смесу.
Додајте јаја и млеко, па умесите глатко тесто. Поделите га на 6 једнаких делова. Сваку кору танко развуците и пеците на полеђини плеха у претходно загрејаној рерни на 180°Ц, око 5-7 минута, док благо не порумени.
Скувајте пудинг од чоколаде према упутству на кесици, користећи млеко и шећер. У врућ пудинг умешајте чоколаду и маслац док се не отопе и фил постане гладак.
Филујте коре чоколадним филом, редом слажући једну на другу. Последња кора остаје ненафилована.
Отопите чоколаду с уљем и прелијте преко последње коре. Оставите колач у фрижидеру преко ноћи да се стегне, па га сеците на танке правоугаонике.
Брза Мађарица (с готовим корама)
Састојци:
- 1 паковање готових кора за Мађарицу (5-6 комада)
За фил:
- 1 л млека
- 6 кашика шећера
- 6 кашика брашна
- 2 кашике какаоа
- 150 г маслаца
- 150 г чоколаде за кување
За глазуру:
- 150 г чоколаде
- 2 кашике уља
Припрема:
У млеку размутите шећер, брашно и какао. Кувајте на тихој ватри уз непрестано мешање док се не згусне. У врућ фил умешајте чоколаду и маслац док се не отопе. Филујте готове коре топлим филом. На крају прелијте глазуром од чоколаде и уља. Оставите колач у фрижидеру неколико сати да се стегне.
Мађарица с карамел филом
Састојци:
За коре:
- 500 г брашна
- 200 г маргарина
- 150 г шећера
- 1 јаје
- 1 кашика киселе павлаке
- 1 кашичица прашка за пециво
За фил:
- 200 г шећера (за карамел)
- 1 л млека
- 5 кашика брашна
- 200 г маслаца
За глазуру:
- 150 г црне чоколаде
- 2 кашике уља
Припрема:
Умутите све састојке за коре и направите глатко тесто. Поделите тесто на 5-6 делова, развуците танке коре и пеците их на 180°Ц, 5-7 минута. У шерпи отопите шећер на средњој ватри док не добије златну боју (карамелизујте га). Додајте млеко (пажљиво, јер може прскати) и кувајте док се карамел не растопи. Умутите брашно с мало млека, па га додајте у карамел смесу и кувајте док се фил не згусне. Умешајте маслац док је фил још топао. Филујте коре карамел филом и завршите глазуром од чоколаде.Оставити да одстоји преко ноћи да би коре омекшале и колач се лакше секао.
(glossy)
Препоручујемо

КОЛАЧ ИЗ ШОЉЕ СПРЕМАН ЗА 5 МИНУТА: Савршен начин да се на брзину засладите
17. 03. 2025. у 17:05Јована Васић

ПОСЛАСТИЦА КОЈА СЕ НЕ ПЕЧЕ: Солунске штанглице се просто топе у устима
19. 03. 2025. у 16:00

КОЛАЧ СВЕКРВИНО ОКО: Ко није пробао, не зна шта пропушта (ВИДЕО)
19. 03. 2025. у 11:00

ЗАХАРОВА ЖЕСТОКО О ЗАБРАНИ ПРЕЛЕТА ВУЧИЋУ: То је скандал, нико нема моћ да уништи партнерство са Београдом
ОДБИЈАЊЕ Литваније и Летоније да дају дозволу за лет авиона српског председника Александра Вучића ка Русији представља још један скандалозан случај, изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, преноси руска агенција ТАСС.
07. 05. 2025. у 15:48

"ТО ЈЕ СКАНДАЛ!" Орбан жестоко ударио на Урсулу фон дер Лајен због Украјине
МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан оштро је критиковао председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен на друштвеним мрежама због позива Украјини да убрза приступање Европској унији.
07. 05. 2025. у 15:26

ТАЧНА ПУТАЊА: Како је Вучић летео у Москву "момком из Бразила" - занимљива ознака авиона "YU-SRB"
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић стигао је данас у Москву где ће 9. маја присуствовати војној паради поводом Дана победе.
07. 05. 2025. у 17:04
Коментари (0)