КИСЕЛИ ПАРАДАЈЗ ЗА ЗИМУ: Слатко-кисела чаролија у тегли
Мали, чврсти парадајзи натопљени у мирисном расолу од белог лука, копра и сирћета постају права посластица. Слатко-кисели, освежавајући, са оном „домаћом нотом“ која враћа у детињство – ово је зимница коју сви обожавају.
ФОТО: Novosti
Састојци (за 5–6 тегли од 1 литра):
- 3–3,5 кг чврстих, малих парадајза
- 5–6 гранчица мирођије са крошњама
- 5–6 гранчица першуна
- 5–6 ченова белог лука
- опционо: 2–3 кришке црног лука за сваку теглу
За премошћавање:
- 3 литра воде
- 9 кашика шећера
- 6 кашика соли
- 300 мл 10% алкохолног сирћета
- 10 зрна црног бибера
- 5 ловорових листова
Припрема:
Припрема парадајза: Парадајзе опрати и сваку зрнасто избости чачкалицом да не пукну током кисељења.
Пуњење тегли: У сваку теглу ставити гранчицу мирођије, мало першуна, чен белог лука и, по жељи, кришке црног лука. Чврсто спаковати парадајз.
Расол: У већем лонцу прокувати воду са шећером, сољу, бибером и ловором. На крају додати сирће и кратко промешати (не кувати дуго након додавања).
Преливање: Врућим расолом прелити парадајз у теглама, остављајући око 1 цм до врха.
Пастеризација: Затворене тегле ставити у широку шерпу са врућом водом (до ¾ висине тегле), па пастеризовати око 10 минута од тренутка када вода проври.
Хлађење: Извадити тегле, окренути их наопачке, покрити ћебетом и оставити да се потпуно охладе.
Савети :
Чувајте на хладном и тамном месту – остају укусне и до годину дана.
Одлично иду уз печење, уз куван кромпир или као брза ужина уз комад хлеба.
Ако волите пикантнији укус, у сваку теглу додајте и по једну љуту папричицу.
Пријатно!
Препоручујемо
ПЕЧЕНА ЈАЈА СА ПЕСТОМ И ЧЕРИ ПАРАДАЈЗОМ: Медитерански оброк за 20 минута
27. 11. 2025. у 17:00
ДОМАЋИ КОЛАЧ СА БОБИЧАСТИМ ВОЋЕМ: Мирис детињства на вашем столу
27. 11. 2025. у 15:00
ЈЕДНА ГРЕШКА ИХ КОШТАЛА ЖИВОТА: Откривен узрок несреће у којој су страдали Ана Радовић и њен пријатељ (ФОТО)
АУТОМОБИЛ са телима Ане Радовић (20) и Александара Масалушић (37) пронађен је јуче на магистралном путу Пожега-Чачак, а прве информације из истраге указују да је узрок тешке несреће пребрза вожња, односно неприлагођена брзина условима на путу.
27. 11. 2025. у 18:47
У ХИТНОЈ ПОМОЋИ СЕ ЈАВИЛИ НА ПОЗИВ СА АНИНОГ ТЕЛЕФОНА: "Новости" откривају шта се дешавало након страшне несреће код Чачка
АНА Радовић (20) из Чајетине и њен пријатељ Александар Масалушић (37) погинули су у тешкој саобраћајној несрећи у Овчарско-кабларској клисури, када су се сурвали са пута Чачак-Пожега, а након несреће са Аниног телефона "ајфон" упућен је позив хитној помоћи, сазнају "Новости".
27. 11. 2025. у 14:19
ОЛИВЕРА СМЕЊЕНА: Нови уредник на РТС - муж познате певачице, дуго је на јавном сервису
НА ТОЈ позицији у РТС-у је годинама уназад била Оливера Ковачевић.
26. 11. 2025. у 12:55
Коментари (0)