БРЗЕ, ЗДРАВЕ И ОСВЕЖАВАЈУЋЕ: Три хладне супе за вруће лето - потажи су идеални да се окрепите у ове вреле дане (ФОТО)
НЕМА бољег начина да се расхладите, а поједете нешто здраво, "на кашику", него уз хладну чорбицу. Потаж од поврћа помоћи ће вам да се окрепите у ове вреле дане.

Фото: Пиксабеј
Хладна супа од грашка и менте
Изненадићете се када схватите колико је једноставно припремити ову хладну супу. С друге стране, њен укус је веома комплексан и освежавајућ. Мента је позната по томе што хлади, а то ће помоћи приликом високих температура. Уз то ће вас упечатљиво зелена боја супе додатно орасположити.
Састојци
1 кашичица маслиновог уља Foto: Jutjub/Printskrin/ Recepti.com
25 г путера
1 црвени лук
1 чен белог лука
750 г грашка (свежег или замрзнутог)
75 г листова свеже менте
1 л бујона од поврћа
75 г пармезана
со и бибер
Припрема:
У шерпи, на средње јакој ватри, истопите путер и додајте маслиново уље. Ситно исецкајте црвени лук, па га пропржите док не омекша. Убаците и чен белог лука, што ситније исецкан. Наставите да пржите још 3 минута. Онда у шерпу сипајте ¾ грашка, ¾ бујона од поврћа, и исецкане листиће менте. Поклопите шерпу и на средње јакој ватри пустите да се све крчка 10 минута. Након тога пребаците супу у блендер, те је добро испасирајте. Вратите супу у шерпу, додајте преостали грашак и бујон, посолите, побиберите, па кувајте још 5 минута. Пустите да се супа охлади на собној температури, а затим је додатно прохладите у фрижидеру. Служите уз свеже нарендан пармезан.

Foto: Shutterstock
Хладна супа од парадајза и босиљка
Веома је важно да у овом рецепту користите квалитетан парадајз, јер се тајна укуса крије управо у њему. Природна слаткоћа парадајза заиста ће доћи до изражаја у овој хладној супи, посебно у пратњи ароматичног босиљка. Поред ниског броја калорија, ту су витамин А и Ц, који ће додатно помоћи вашем организму током топлог времена.
Састојци
1 кг парадајза
50 г листова свежег босиљка
250 г бујона од поврћа
2 чена белог лука
2 кашичице балзамико сирћета
со и бибер
Припрема
Оперите парадајз, одстраните му петељке, исеците га на четвртине, и одсеците средишњи тврди део. Убаците га у блендер са свим осталим горе наведеним састојцима. Пустите да блендер одради своје, те да добро самеље састојке. Преспите овај микс у шерпу, па пустите да се кува 10 минута на слабијој ватри. Можете служити и топло, али је најбоље да супу охладите и послужите уз пар листића свежег босиљка.

Фото Shutterstock
Хладна супа од коморача и грејпфрута
Необична комбинација коморача и грејпфрута неће вас оставити равнодушним. Уколико правите вечеру, на којој некога посебно желите да импресионирате, онда се ова хладна супа мора наћи на вашем менију.
Састојци
2 кашичице маслиновог уља
2 кашичице сока од лимуна
500 г коморача
3 шоље воде
¼ шоље сока од грејпфрута
со и бибер
Припрема
Благо угрејте маслиново уље и сок од свеже цеђеног лимуна у шерпици. Оперите и исеците коморач, избегавајући доњи и средишњи тврд део. Убаците коморач у шерпу са угрејаним маслиновим уљем и лимуновим соком. Посолите коморач и мешајући га динстајте 10 минута. Затим додајте воду, пустите да проври, и оставите да се супа крчка 20 минута на средње јакој ватри. Пропасирајте супу од коморача у блендеру, пустите да се охлади, па је убаците у фрижидер на сат времена. Пре служења у супу сипајте сок од свеже цеђеног грејпфрута, додатно посолите ако је потребно, и обавезно побиберите.
(City magazin)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ШЕХЕРЕЗАДА ТОРТА: Невероватно је кремаста и укусна, а прави се за 20 минута
10. 07. 2024. у 18:00

САВРШЕН РЕЦЕПТ: Поховане тиквице са качкаваљем, укусан оброк готов за 20 минута
07. 07. 2024. у 07:00

ЗАХАРОВА О УПОЗОРЕЊУ ВУЧИЋУ ЗБОГ ПОСЕТЕ МОСКВИ: Бандитизам и уцена, тако делују терористичке ћелије
ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова данас је назвала упозорења Европске уније председнику Србије Александру Вучићу у вези његове посете Москви за Дан победе, "бандитизмом и уценом''.
30. 04. 2025. у 16:55

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ХАОС И ДРАМА НА САБАЛЕНКИНОМ МЕЧУ: Свађа. прозивке и на крају одлазак без руковања (ВИДЕО)
БЕЛОРУСКИЊА Арина Сабаленка савладала је Марту Костјук из Украјине за пласман у полуфинале мастерса у Мадриду, а то је било све само не обичан меч.
01. 05. 2025. у 09:30
Коментари (0)