ЈЕЛО КОЈЕ МОРАТЕ ПРОБАТИ: Гулаш од говедине и цвекле

Новости онлине

16. 04. 2025. у 13:00

Комбиновањем разног поврћа, зачина и меса добија се посебан укус који се не заборавља.

ЈЕЛО КОЈЕ МОРАТЕ ПРОБАТИ: Гулаш од говедине и цвекле

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 700 г цвекле
  • 1 кг говеђег печења
  • 1 кашика уља
  • 3 кашике интегралног пшеничног брашна
  • 475 г сецканог лука
  • 80 г сецкане паприке
  • 240 г сецкане шаргарепе
  • 120 г сецканог целера
  • 400 г танко нарезаног младог лука
  • 240 г парадајз соса
  • 480 мл воде
  • 480 мл сувог вина
  • 1 ½ кашичица соли
  • 1 кашичица бибера
  • ½ кашичице паприке
  • ½ кашичице мајчине душице
  • 1 ½ кашичица оригана
  • 2 кашичице босиљка

Припрема:

Како бисте направили гулаш, прво испеците цвеклу. Загрејте рерну на 176 степени Ц. Оперите цвеклу и пробушите пар рупа у њој. Убаците је у ватросталну тепсију и прелијте танким слојем воде. Поклопите алуминијумском фолијом и пеците у рерни.

Након што цвекла замирише, извадите је из рерне и једну избушите ножем. Ако нож лако продре, готово је. Ако не, по потреби додајте мало воде у посуду, добро их поклопите и вратите у рерну, па проверите за 15 минута. Обично је потребно 1-2 сата у зависности од величине цвекле.

Када је печена, извадите је из рерне, охладите и ољуштите. Исецкајте је на коцке. Затим исеците говедину на коцке и осушите папирним убрусима. Загрејте 1 кашику уља у тигању. Када је врело додајте један комад меса у тигањ. Требало би да цврчи. Убаците преостале комаде меса и пржите. Када доња страна постане тамно смеђа, окрените. Када испржите ставите на страну.

Направите запршку тако што ћете да помешате 3 кашике интегралног пшеничног брашна у суви тигањ. Загрејте га на ниској температури. Када осетите мирис прженог брашна, промешајте. Када постане мало тамнији од путера од кикирикија, склоните га са ватре. У тигању у коме сте пржили месо испржите шаргарепу, паприку, црни лук, целер и млади лук. Када поврће омекша додајте парадајз сос, 3 кашике запршке, воду, суво вино, со, бибер, црвену паприку, мајчину душицу и босиљак, као и месо.

Пустите да проври, смањите на лагану ватри и поклопите. Пустите да се крчка 2 сата. Мешајте отприлике сваких 20 минута. Требало би да се згусне. Ако постане превише густо, додајте воду. Ако је након 2 сата превише ретко, скините поклопац и динстајте до жељене густине. Када сос буде жељене густине додајте цвеклу и промешајте. Пријатно!

(stvarukusa)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗВАНИЧНО - РАЗВЕЛА СЕ ГАГА: Процес дуг 13 месеци, ПРОМЕНИЛА презиме, а Тони има нову девојку и то милионерку

ЗВАНИЧНО - РАЗВЕЛА СЕ ГАГА: Процес дуг 13 месеци, ПРОМЕНИЛА презиме, а Тони има нову девојку и то милионерку

ПАПИРИ за развод певачице Драгане Мирковић и Тонија Бијелића су потписани, а бракоразводни поступак је окончан после нешто више од годину дана.

29. 04. 2025. у 14:20 >> 14:21

Коментари (0)

ЦРНА УДОВИЦА ЗАВРШИЛА У КОЛИЦИМА: Наручила убиство мужа који је био на челу империје, па уживала у затвору 26 година