ДАНАС ЈЕ СТРОГИ ПОСТ: Предлог јеловника за Крстовдан
Један од празника који Срби највише поштују је Крстовдан. Тог дана обавезан је строги пост.
Foto: Shutterstock
Неки верници на Крстовдан живе само на хлебу и грожђу, а ако ипак желите нешто више да спремите, ово је предлог за нека од најлепших посних јела.
Кнедле од кромпира
Састојци:
- 500 г кромпира
- 500 г брашна
- презле
- со
Припрема:
1/2 кг кромпира скувати са љуском, огулити и пропасирати, посолити и замесити са брашном.
Добро израђено тесто развити оклагијом, па га сећи на квадратиће и спуштати у кипућу слану воду. Кнедле су скуване када почну да испливавају на површину. Ваљати их у презле и служити топле.
Foto: Shutterstock
Риба са кромпиром у рерни по бакином рецепту
Састојци:
- 1 кг кромпира
- 500 г рибе по избору
- со, бибер
- алева паприка
- зачин
- кукурузно брашно
- 1 већа главица црног лука
- уље
Припрема:
Тепсију подмазати уљем а кромпир исећи на листиће. У њега додати алеву паприку, бибера, зачина и уља и све измешати.
Ставити у подмазану тепсију. Између кромпира угурати колутове црног лука који сте посолили. Рибу посолити и уваљати у кукурузно брашно, мало попрскати уљем и ставити на кромпир. Пећи на 200 степени, око 50 минута, да лепо порумени. Сјајан ручак. Пријатно!
Foto: Shutterstock
Посна лења пита на води
Састојци:
- 2 шоље брашна
- 2 шоље гриза
- 1 шоља шећера
- 1 прашак за пециво
- шећер у праху за посипање
За фил:
- 1,5 кг ренданих јабука
- 1 шоља шећера
- 1 кафена кашичица цимета
- рендана кора 1 лимуна
- 1 ванил шећер
Припрема:
Најпре треба направити фил тако што ћемо нарендати јабуке, додати шећер, ванилин шећер, цимет и лимунову кору. Све промешати и оставити. У посуду ставити брашно, гриз, шећер и прашак за пециво па све измешати варјачом. Од те смесе извадити једну шољу прашкасте смесе. У суву неподмазану посуду сипати половину масе која је остала у вангли. Потапкати руком да се изједначи. Преко тога ставити половину фила. На то изручити остатак масе из вангле и поравнати. Преко опет ставити другу половину фила. На крају, масом из шоље посути и прекрити фил и оставити да стоји 10 минута.
Пећи 40 минута на 200 степени. Када је печено, посути прах шећером, покрити крпом и оставити до сутрадан, како би јабуке пустиле сок и тесто омекшало и повезало се са филом.
(stvarukusa)
Препоручујемо
РЕЦЕПТ ЗА ПОСНЕ ЧУПАВЦЕ: Идеално решење уколико тражите преукусну посластицу
20. 12. 2025. у 15:30
СТАРИНСКИ КОЛАЧ СА ВИШЊАМА: Спрема се брзо, а укус је враћа у детињство (ВИДЕО)
20. 12. 2025. у 09:50
ЗЕЛЕНСКИ СА ПРВЕ ЛИНИЈЕ ФРОНТА ПОСЛАО ПОРУКУ ОЧАЈА: Руса је све више и више! Ситуација тешка и компликована
ПРЕДСЕДНИК Украјине Володимир Зеленски је изјавио да је ситуација на фронту тешка и компликована и да се повећава број руских снага.
20. 12. 2025. у 07:09
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета
РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.
20. 12. 2025. у 09:41
Објављени ИНТИМНИ кадрови Меланије Трамп из КУПАТИЛА - и то ЗЛАТНОГ! Доналд је питао да ли је видела, она му одговорила (ВИДЕО)
МЕЛАНИЈА је беспрекорно стилизована – шешири, штикле, фризура – све је у складу са њеним хладним и контролисаним имиџом
19. 12. 2025. у 19:01
Коментари (0)