ДОМАЋИ ХЛЕБ СА БЕЛИМ ЛУКОМ: Хлеб који осваја својим ароматичним, топлим укусом белог лука и свеже зеленог рузмарина
Савршено мекан изнутра и хрскав споља, ова vekna је идеална за сваку трпезу — од свакодневног доручка до свечане вечере.
Фото: Принтсцреен/RIA novosti
Састојци
- 3 шоље универзалног брашна
- 3 чена белог лука, млевена
- 1 кашика сецканог свежег рузмарина (или више, по укусу)
- 1 ¼ кашичице кошер соли
- ¾ кашичице млевеног црног бибера
- ½ кашичице инстант сувог квасца
- 1 ½ шоље воде собне температуре
- 2 кашике кукурузног брашна
Упутство
1. Мешајте тесто
У великој посуди помешајте брашно, млевени бели лук, рузмарин, со, бибер и квасац. Додајте воду и мешајте дрвеном кашиком или рукама док тесто не постане лепљиво и влажно (око 30 секунди).
2. Прва ферментација (18–24 сата)
Чврсто покријте посуду пластичном фолијом и оставите тесто да одстоји на собној температури. Током овог времена, тесто ће развити укус и мехуриће на површини, што указује да је квасац активан.
3. Припремите тигањ
Подмажите ливени тигањ или тепсију пречника 25 цм уљем. Поспите кукурузним брашном да спречите лепљење и додате рустични додир кори.
4. Обликујте тесто
Пажљиво пребаците тесто на побрашњену површину. Пoбрашњеним рукама обликујте га у округли векну, савијајући ивице надоле.
5. Друга ферментација (2 сата)
Ставите тесто у припремљени тигањ или тепсију, покријте крпом и оставите да нарасте на собној температури. Тесто би требало да се удвостручи и задржи траг кашике када се лагано притисне.
6. Загрејте рерну
Пред крај друге ферментације, загрејте рерну на 232°C.
7. Пеците хлеб
Ставите тигањ или тепсију у рерну и пеците 30–40 минута, док кора не постане златна и хрскава, а хлеб сув.
Уживајте!
Препоручујемо
ПЕЧЕНА ЈАЈА СА ПЕСТОМ И ЧЕРИ ПАРАДАЈЗОМ: Медитерански оброк за 20 минута
27. 11. 2025. у 17:00
ДОМАЋИ КОЛАЧ СА БОБИЧАСТИМ ВОЋЕМ: Мирис детињства на вашем столу
27. 11. 2025. у 15:00
ЈЕДНА ГРЕШКА ИХ КОШТАЛА ЖИВОТА: Откривен узрок несреће у којој су страдали Ана Радовић и њен пријатељ (ФОТО)
АУТОМОБИЛ са телима Ане Радовић (20) и Александара Масалушић (37) пронађен је јуче на магистралном путу Пожега-Чачак, а прве информације из истраге указују да је узрок тешке несреће пребрза вожња, односно неприлагођена брзина условима на путу.
27. 11. 2025. у 18:47
У ХИТНОЈ ПОМОЋИ СЕ ЈАВИЛИ НА ПОЗИВ СА АНИНОГ ТЕЛЕФОНА: "Новости" откривају шта се дешавало након страшне несреће код Чачка
АНА Радовић (20) из Чајетине и њен пријатељ Александар Масалушић (37) погинули су у тешкој саобраћајној несрећи у Овчарско-кабларској клисури, када су се сурвали са пута Чачак-Пожега, а након несреће са Аниног телефона "ајфон" упућен је позив хитној помоћи, сазнају "Новости".
27. 11. 2025. у 14:19
ОЛИВЕРА СМЕЊЕНА: Нови уредник на РТС - муж познате певачице, дуго је на јавном сервису
НА ТОЈ позицији у РТС-у је годинама уназад била Оливера Ковачевић.
26. 11. 2025. у 12:55
Коментари (0)