БОЉИ НЕГО ИЗ ПЕКАРЕ: Рецепт за домаће ђевреке
УКОЛИКО сте љубитељ домаћих пецива, испробајте и овај рецепт за најбољи ђеврек.

Foto: Shutterstock
Ђеврек који је популаран и прави се у разним варијантама сигурно ће да одушеви ваше укућане, а можете да га корситите уз сваки главни оброк или као ужину. Посуто маком, сусамом или семенкама по вашој жељи савршено крцка. Ако волите пецива, можда ћете желети да направите и ђеврек кифле. Ево и како се прави домаћи ђеврек!
Састојци:
160 г хлебног брашна
1/4 кашичице активног сувог квасца
За тесто:
1 кашичица активног сувог квасца
30 г меда
670 г хлебног брашна
125 г плус 2 кашике интегралног пшеничног брашна
1 кашика соли
1 кашика соде бикарбоне
Мак, сусам и крупна морска со, за посипање
Рецепт за домаће ђевреке:
У средњој посуди дрвеном кашиком, помешајте брашно за хлеб са квасцем и 120 мл млаке воде док се не сједини. Покријте пластичном фолијом и ставите у фрижидер преко ноћи. Куком за тесто на миксеру мешајте квасац и мед са 200 мл млаке воде.
Додајте брашно за хлеб, интегрално пшенично брашно и со и мутите на средњој брзини док се не формира глатко, чврсто тесто, 5 до 7 минута. Пребаците тесто на лагано побрашњену радну површину и месите 1 минут.
Од теста формирајте лопту и пребаците у велику, науљену чинију. Покријте пластичном фолијом и оставите да стоји на месту без промаје, док се не удвостручи запремина, око 1 сат.

Фото Shutterstock
Обложите плех папиром за печење и премажите уљем. Поделите тесто на 12 делова и формирајте чврсте лоптице. Пребаците их у плех за печење. Покријте најлонском фолијом и оставите да одстоји 30 минута.
Да бисте формирали ђевреке, гурните прст у средину сваке лопте да направите већу рупу. Вратите их у плех, поклопите и оставите да одстоје око 1 сат. Убаците 1 ђеврек у посуду са хладном водом. Ако плута, ђевреци су довољно нарасли.
Загрејте рерну на 250° и поставите решетке у доњу и средњу трећину. Обложите 1 плех чистим, благо навлаженим кухињским пешкиром, а 2 плеха обложите папиром за печење и попрскајте папир уљем. Ставите 2 велика, дубока лонца воде да прокључају. Додајте 1/2 кашике соде бикарбоне у сваки лонац.
Додајте 2 или 3 ђеврека у сваки лонац (ђевреци ће набубрити у води) и динстајте 1 1/2 минут. Окрените ђевреке и динстајте још 1 1/2 минут. Користећи шупљикаву кашику, пребаците ђевреке на плех обложен кухињским пешкиром да се оцеде.
Пре него што се осуше, обилно поспите ђевреке сусамом, а затим их одмах пребаците у плех обложен папиром за печење. Поновите са преосталим пецивом.
Пеците ђевреке 18 до 20 минута, померајући тепсије одозго према доле и напред назад до пола, док не порумене. Оставите да се мало охладе, а затим сервирајте.
(Страв укуса)
Препоручујемо

НЕВЕРОВАТНО УКУСНА: Круна од лиснатог теста са спанаћем и козијим сиром
13. 05. 2025. у 16:45

БЕЗ ТРУНКЕ МЕСА, А СВИ ТРАЖЕ РЕПЕТЕ: Пролећни пуњени патлиџан са сиром и зачинима
07. 05. 2025. у 22:44

"ПОЈЕДОХ СЕ ЖИВ, ИЗЛУДЕ МЕ ТО" Вучић о отварању ауто-пута до Пожеге: То су већ фолирања и глупирања, крајњи рок до понедељка
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић говорио је из Чачка о отварању ауто-пута до Пожеге.
03. 07. 2025. у 11:49

"МОГЛО БИ УМРЕТИ 4.500 ЉУДИ" Ова земља је најугроженија на Западном Балкану, хитан састанак у СЗО због врућина у Европи
ЈУЖНА Европа суочава се са жестоким топлотним таласом - температуре прелазе 40 степени Целзијуса, а у шпанској покрајини Уелва измерено је рекордних 46 степени, што је највиша јунска температура у историји земље. Истовремено, Италија, Грчка, Португалија и Западни Балкан такође бележе рекордне врућине, праћене шумским пожарима и људским жртвама.
01. 07. 2025. у 11:45

ТО ЈЕ ГЛАВНИ ИЗВОР ПРИХОДА: Ево чега Тони није хтео да се одрекне након развода од Драгане
ДРАГАНА је остала власница телевизије и дворца у Бечу.
03. 07. 2025. у 08:04
Коментари (0)