БОЉИ НЕГО ИЗ ПЕКАРЕ: Рецепт за домаће ђевреке

Новости онлине

13. 05. 2025. у 19:00

УКОЛИКО сте љубитељ домаћих пецива, испробајте и овај рецепт за најбољи ђеврек.

БОЉИ НЕГО ИЗ ПЕКАРЕ: Рецепт за домаће ђевреке

Foto: Shutterstock

Ђеврек који је популаран и прави се у разним варијантама сигурно ће да одушеви ваше укућане, а можете да га корситите уз сваки главни оброк или као ужину. Посуто маком, сусамом или семенкама по вашој жељи савршено крцка. Ако волите пецива, можда ћете желети да направите и ђеврек кифле. Ево и како се прави домаћи ђеврек!

Састојци:

160 г хлебног брашна
1/4 кашичице активног сувог квасца
За тесто:
1 кашичица активног сувог квасца
30 г меда
670 г хлебног брашна
125 г плус 2 кашике интегралног пшеничног брашна
1 кашика соли
1 кашика соде бикарбоне
Мак, сусам и крупна морска со, за посипање

Рецепт за домаће ђевреке:

У средњој посуди дрвеном кашиком, помешајте брашно за хлеб са квасцем и 120 мл млаке воде док се не сједини. Покријте пластичном фолијом и ставите у фрижидер преко ноћи. Куком за тесто на миксеру мешајте квасац и мед са 200 мл млаке воде.

Додајте брашно за хлеб, интегрално пшенично брашно и со и мутите на средњој брзини док се не формира глатко, чврсто тесто, 5 до 7 минута. Пребаците тесто на лагано побрашњену радну површину и месите 1 минут.

Од теста формирајте лопту и пребаците у велику, науљену чинију. Покријте пластичном фолијом и оставите да стоји на месту без промаје, док се не удвостручи запремина, око 1 сат.

Фото Shutterstock

 

Обложите плех папиром за печење и премажите уљем. Поделите тесто на 12 делова и формирајте чврсте лоптице. Пребаците их у плех за печење. Покријте најлонском фолијом и оставите да одстоји 30 минута.

Да бисте формирали ђевреке, гурните прст у средину сваке лопте да направите већу рупу. Вратите их у плех, поклопите и оставите да одстоје око 1 сат. Убаците 1 ђеврек у посуду са хладном водом. Ако плута, ђевреци су довољно нарасли.

Загрејте рерну на 250° и поставите решетке у доњу и средњу трећину. Обложите 1 плех чистим, благо навлаженим кухињским пешкиром, а 2 плеха обложите папиром за печење и попрскајте папир уљем. Ставите 2 велика, дубока лонца воде да прокључају. Додајте 1/2 кашике соде бикарбоне у сваки лонац.

Додајте 2 или 3 ђеврека у сваки лонац (ђевреци ће набубрити у води) и динстајте 1 1/2 минут. Окрените ђевреке и динстајте још 1 1/2 минут. Користећи шупљикаву кашику, пребаците ђевреке на плех обложен кухињским пешкиром да се оцеде.

Пре него што се осуше, обилно поспите ђевреке сусамом, а затим их одмах пребаците у плех обложен папиром за печење. Поновите са преосталим пецивом.

Пеците ђевреке 18 до 20 минута, померајући тепсије одозго према доле и напред назад до пола, док не порумене. Оставите да се мало охладе, а затим сервирајте.

(Страв укуса)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕДНА ГРЕШКА ИХ КОШТАЛА ЖИВОТА: Откривен узрок несреће у којој су страдали Ана Радовић и њен пријатељ (ФОТО)

ЈЕДНА ГРЕШКА ИХ КОШТАЛА ЖИВОТА: Откривен узрок несреће у којој су страдали Ана Радовић и њен пријатељ (ФОТО)

АУТОМОБИЛ са телима Ане Радовић (20) и Александара Масалушић (37) пронађен је јуче на магистралном путу Пожега-Чачак, а прве информације из истраге указују да је узрок тешке несреће пребрза вожња, односно неприлагођена брзина условима на путу.

27. 11. 2025. у 18:47

У ХИТНОЈ ПОМОЋИ СЕ ЈАВИЛИ НА ПОЗИВ СА АНИНОГ ТЕЛЕФОНА: Новости откривају шта се дешавало након страшне несреће код Чачка

У ХИТНОЈ ПОМОЋИ СЕ ЈАВИЛИ НА ПОЗИВ СА АНИНОГ ТЕЛЕФОНА: "Новости" откривају шта се дешавало након страшне несреће код Чачка

АНА Радовић (20) из Чајетине и њен пријатељ Александар Масалушић (37) погинули су у тешкој саобраћајној несрећи у Овчарско-кабларској клисури, када су се сурвали са пута Чачак-Пожега, а након несреће са Аниног телефона "ајфон" упућен је позив хитној помоћи, сазнају "Новости".

27. 11. 2025. у 14:19

Коментари (0)

УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК: Кадетски кошаркашки репрезентативац погинуо - убио га обруч после закуцавања (ВИДЕО)