ЕВО ЗАШТО ЈЕ "ДУБАИ ЧОКОЛАДА" ПОСТАЛА ГЛОБАЛНИ ХИТ: Није због укуса
ЗВЕЗДА интернета мећу посластицама у 2025. години дефинитивно је била "Дубаи чоколада".
Foto: Shutterstock
Вероватно сте је видели на друштвеним мрежама, било да је једу инфлуенсери или причају од чега је направљена, а можда сте наишли и на бројне рецепте за оне који желе да је направе код куће. Сада, један научник тврди да је открио зашто је овај слаткиш постао толико популаран.
"Дубаи чоколада" је чоколадна табла пуњена кремом од пистаћа и карамелизованим кадаифом - хрскавим филом од танко исецканог фило теста, који јој даје слано-слатки укус. Понекад садржи и тахини, што јој додаје још богатију арому.
Ова посластица први пут је стекла славу 2024. године, када је једна произвођачица слаткиша из Дубаија, Сара Хамуда, добила инспирацију да је направи по узору на њене жеље за оваквом комбинацијом укуса када је била трудна.
Тако је створила чоколадне плочице пуњене кремом од пистаћа, а било је довољно да само неколико познатих инфлуенсера поделе снимке себе како је једу да би постала светски хит.
Друштвене мреже су играле кључну улогу у популарности "Дубаи чоколаде". Након што су инфлуенсери и љубитељи слаткиша пробали овај хрскави, нови специјалитет, интересовање се распламсало по целом свету - убрзо су се многи упутили ка Дубаију, у нади да пробају слаткиш. У року од неколико месеци од лансирања, стотине различитих производа са укусом "Дубаи чоколаде" почели су да се продају широм света (кафе, колачи, бомбоне), а многи познати брендови су почели и да праве сопствене верзије ове чоколаде.
Према речима професора експерименталне психологије на Оксфордском универзитету, Чарлса Спенса, успех слаткиша није због укуса, већ је углавном последица упечатљиве зелене боје унутрашњости.
Тај визуелни ефекат - контраст зеленог пуњења и смеђе чоколаде - чини је упадљивом на фотографијама, што привлачи пажњу због занимљиве комбинације боја, (слично као што је напитак Аперол препознатљив по интензивној наранџастој нијанси).
Поред јединствене боје, постоје и други фактори који чине "Дубаи чоколаду" посебном. На пример, већа количина калорија иде у њену корист, јер људе природно привлачи храна која је богати извор енергије, што може објаснити популарност и других визуелно атрактивних, слатких посластица, као што су колачи у бојама дуге.
Егзотичност чоколаде необичног укуса такође доприноси њеној привлачности, јер је такав слатко-слани укус нешто потпуно ново за многе културе. Поред тога, јединствена комбинација хрскавог пуњења и кремасте чоколаде ствара јак контраст у текстурама, што некима посебно прија - и може чак бити важније од самог укуса. Дакле, према професору, комбинација ових фактора је допринела глобалној потражњи за овом чоколадом.
Тренд "Дубаи чоколаде" је показатељ моћи друштвених медија, јер не само да је покренуо глобалну опсесију једном посластицом, већ је утицао и на производњу и дистрибуцију хране широм света, преноси "Дејли мејл". Овај пример показује како визуелно атрактивни и занимљиви производи могу постати глобални хит за веома кратко време.
(рт.рс)
БОНУС ВИДЕО - ШАМПИОНИ У ФОКУСУ: Анђела Вуковић - Радозналост је њена супермоћ
Препоручујемо
ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ: Кинези открили ретки метеорит богат водом на Месецу
21. 10. 2025. у 21:33
ВЕЛИКИ, ЗАПАЉЕНИ ОБЈЕКАТ ПРОНАЂЕН У ПУСТИЊИ: Вероватно потиче из свемира (ФОТО)
20. 10. 2025. у 23:00
ТРАМП ДОНЕО ОДЛУКУ: Повлачи амбасадоре и дипломате из окружења Србије
АДМИНИСТРАЦИЈА америчког председника Доналда Трампа повлачи скоро 30 каријерних дипломата са амбасадорских и других високих позиција у дипломатским представништвима САД у свету.
22. 12. 2025. у 10:32
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета
РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.
20. 12. 2025. у 09:41
"САД ЈЕ ТИТО ОДЈЕДНОМ ПОБИО ЈАДНЕ ХРВАТЕ..." Ведрана о бившој држави: "Све сам више Југословенка како време одмиче!"
ВЕДРАНА не бира речи када говори о времену Југославије...
24. 12. 2025. у 09:52
Коментари (0)