МЕСО ЈЕФТИНИЈЕ ОД ЈУНЕТИНЕ А КОРИСТЕ ГА У ЛУКСУЗНИМ РЕСТОРАНИМА: Отвара се прва фарма кунића у Србији

В.Н.

16. 11. 2025. у 09:17

ФАРМА која ће бројати 15.000 кунића за узгој и прераду налази се у Стејановцима, код Руме.

МЕСО ЈЕФТИНИЈЕ ОД ЈУНЕТИНЕ А КОРИСТЕ ГА У ЛУКСУЗНИМ РЕСТОРАНИМА: Отвара се прва фарма кунића у Србији

Foto: Profimedia

Прва фарма у Србији и региону за узгој и прераду 15.000 кунића годишње требало би да буде завршена до краја године.

Фарма ће се налазити у Стејановцима, код Руме, а објекат ће бити три пута већи од досадашње фарме Милана Павловића. Тренутно, Павловић годишње држи између 3.500 и 4.500 кунића, уз додатних исто толико откупљених од коопераната из околних крајева Београда. Његово месо се продаје ексклузивним ресторанима у градовима и туристичким центрима широм Србије.

Цена меса кунића износи око 1.200 динара по килограму, што је скупље од ћуретине, али јефтиније од јунетине и телетине.

Како Павловић каже за Дневник, месо кунића враћа се на домаће тржиште. Велике фарме за узгој кунића постојале су још у време СФРЈ.

- Пре осам година када сам покренуо посао, ниједан ресторан на менију није имао кунића. Данас снабдевам све познате ресторане у Београду, Новом Саду и на Копаонику. Месо кунића може се пронаћи и у великим трговинским ланцима, углавном увезено из Мађарске, јер све више људи бира здраву храну - истакао је Павловић.

Foto: Profimedia

Он додаје да је месо кунића једно од најздравијих на свету, са највећом нутритивном вредношћу: 23,5 одсто протеина, без холестерола, спада у посна меса и у многим земљама је на менију два-три пута недељно. На Малти, на пример, куниће становници једу свакодневно. Малта је и највећи корисник и произвођач ових животиња, а у Европи се гаје и у Француској, Италији и Шпанији.

Раса хиколи једина у Србији

Павловић једини у Србији узгаја расу хиколи, која је идеална за тов. Ову расу су развили 1988. године. Кунићи се хране гранулама од овса, јечма и детелине, а женке се коте седам-осам пута годишње. Ако у тову отхране седам младунаца, то се сматра идеалним просеком. Тренутно на фарми има око стотину женки у приплоду.

Павловић је одлучио да месо продаје ресторанима јер већ 20 година продаје вино и добро познаје домаће тржиште. Идеју је повезао са новим послом: уз вино, нуди и месо које је најближе ћуретини, најбоље када кунић достигне тежину од 3 до 3,2 килограма.

Foto: Profimedia

Самостална изградња и прерада

Изградњу фарме Павловић финансира из свог џепа, иако се пријављивао на републичке конкурсе за подстицаје.

- Министарство пољопривреде тек пре неколико година препознаје куниће у сточарству. Пријавио сам се на конкурс и сада чекам исход. Покрајина још не даје средства за узгој кунића - наводи Павловић.

На фарми ће осим простора за тов и прераду бити изграђена и мини-кланица. Тренутно месо одвози у Мали Иђош, а када фарму заврши, планира да добије ХАЦЦП стандард. Поред меса, производиће и прерађевине: шункарицу, суве кобасице, кулен и димљени батак.

(Каматица)

БОНУС ВИДЕО - ШАМПИОНИ У ФОКУСУ: Анђела Вуковић | Радозналост је њена супермоћ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗЕЛЕНСКИ АЛАРМИРАО ЕВРОПУ: Русија ће покренути велику агресију на континент, позната и година

ЗЕЛЕНСКИ АЛАРМИРАО ЕВРОПУ: Русија ће покренути велику агресију на континент, позната и година

УКРАЈИНСКИ председник Володимир Зеленски тврди да Русија планира да покрене велику агресију на европском континенту 2029. или 2030. године, наводећи да на то указује повећана руска производња оружја.

13. 11. 2025. у 10:54

Коментари (0)

МИ СМО УСПАВАНИ ДИВ, ДРУГО МЕСТО НА ТАБЕЛИ НИЈЕ ОПЦИЈА! Прво обраћање новог тренера Партизана од кад је стигао у клуб