НАКАЛЕМИЛИ ПОЛА ВЕКА МЕЂУ РУЖАМА: Високе температуре не спречавају узгајиваче из Рибара и калемаре цвећа да буду у пољу
ИАКО температуре прелазе и 40 подеок, а при земљи достижу чак 60 степени Целзијуса, породици Јоксић из Рибара надомак Јагодине, није тешко да поране, да већ у четири изјутра буду у свом ружичњаку како би камеларима припремили пелцере за 30.000 ружа.

Фото:З.Глигоријевић
Ни калемарима није лако да се лате алата кад "звезда" упече, али кажу да код ових газда нарочито воле да раде јер се и лепо друже.
Јоксићи су "краљицу цвећа" почели да узгајају пре пола века, а колико су истрајни сведочи и то што посао наставља сад већ трећа генерација.
- Мени је то задовољство. Волео бих да знам колико смо ружа произвели. Према грубој процени, мислим да смо премашили милион садница ружа. Има их по целој бившој Југославији. Једне године су ми из Српца, на тромеђи Босне, Хрватске и Србије, откупили свих 30.000 комада. Било би ми драго када би ми се ти купци јавили, јер бих им поклонио хиљаду ружа - каже Димитрије Јоксић, срећан што су у послу уз њега и кћерка Виолета, унуци Вељко и Ђорђе, брат Добривоје и братанац Александар.
Здрава подлога и пелцер
КОД калемљења је најважније да подлога и пелцер буду здрави. Калем мора лепо да се убаци, а копче да се добро стегну, да би држале двадесетак до месец дана - објашњава Слађан Милојевић. - Увек питам да ли је калемљење успело, а када су газде задовољне, имам најбољу рекламу "од уста до уста".
За ову вредну породицу годинама раде исте калемари. Међу њима су и супружници Драган (53) и Светлана (52) Миленковић из околине Крушевца, који дневно накалеме око три хиљаде ружа.
- Најтеже је што смо читавог дана на сунцу и што смо савијени. Имамо колица која нам олакшавају кретање, али посао је напоран за кичму, па готово да нема калемара коме пршљенови нису оштећени. Када дођемо кући, не знамо како да се одморимо - наводи Светлана.
Најстарији калемар, Слађан Милојевић (60) из Беле Воде, који четири деценије калеми воће, највише винову лозу, руже је почео да калеми пре петнаестак година.
- Највише волим да калемим руже, нарочито код Јоксића, јер се овде и лепо дружимо. Руже су лакше за рад, јер код воћки мора да се секу дебље гране да би се убацио калем - вели Милојевић.

ОВА МАЈКА ЈЕ ПОСЕБНА: Разлог су њена деца, а ево и зашто (ВИДЕО)
ОНИ су Илија, Јована и Василије Хаџи-Пурић, полазници Центра за таленте "Никола Тесла".
10. 09. 2025. у 12:13 >> 20:43

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

УЖАС - ДА СЕ ПРЕВРНЕ ЖЕЛУДАЦ: Упали где производе крофне намењене ЦГ приморју - затекли су ХОРОР сцене (ВИДЕО)
Крофне су за многе једна од најпознатијих и најомиљенијих посластица на свету, али после гледања снимка који нам стиже из Црне Горе питање је како ћете убудуће гледати на оне куповне.
13. 09. 2025. у 17:03 >> 17:10
Коментари (0)