ГОДИШЊЕ СЕ У СРБИЈИ ПРОИЗВЕДЕ 30 МИЛИОНА ЛИТАРА ВИНА: Добар период за винаре и виноградаре
ПОЉОПРИВРЕДНО тло под виновом лозом годишње произведе око 30 милиона литара вина. Могло би и више од тога, барем дупло. Према речима стручњака, новац, који је одувек био проблем, то више није, јер држава даје значајне субвенције за унапређење. Међутим, виноградарство захтева много посла, мало је радне снаге, а очекивања нових произвођача су нереална.
Подаци из пољопривредног пописа показују да се производњом грожђа бави 80.000 пољопривредних газдинстава, од чега је 47.120 уписано у Регистар пољопривредних газдинстава Министарства пољопривреде. У Србији је 2022. године било више од 450 произвођача регистрованих за производњу вина која се стављају у промет. Све веће интересовање потрошача за вино као и добра ситуација са извозом овог пића, довели су и до раста броја винара и уласка многих нових малих винарија на ово тржиште. Према речима сомелијера и председника Савета винара Стевана Рајте, последњих пет година, српски произвођачи праве квалитетна вина, која су изузетно запажена на међународним сајмовима и високо су оцењена.
- Нема неке посебне тајне како направити добро вино, али овај посао захтева посвећеност - каже Рајта. - Младе винарије су препознале шта је потребно, и то се огледа у квалитету. Усудићу се да кажем да је будућност овог посла добра, и ово је повољан период за винаре и виноградаре. Новац више није проблем, јер почетни капитал омогућава држава кроз субвенције.
Према речима нашег саговорника, велика су очекивања од пољопривредника који би се упустили у посао производње. Од садње треба да прође најмање четири године до прве бербе, али сваке сезоне треба улагати новац. Осим тога, млади виногради треба да достигну своју "зрелост", у погледу очвршћавања винове лозе на временске услове, што захтева много посла, а радне снаге је мало. Због тога је Србија још у магли, али све се више говори о вину, организују се сајмови...
- Тржиште наше земље може годишње да поднесе 65 до 70 милиона литара, за вино из региона и увоза. Толико се прода, попије, дегустира и поклони. Македонија и Црна Гора главни су увозници, мањи је просек са Хрватском и Словенијом. Све остало стиже у продају из Италије, Француске, Шпаније, Португалије, а неке мање количине допутују из Аргентине и Аустралије. Наше тржиште се у последњој деценији брзо развија, што сведоче винске карте у ресторанима - истиче председник Савета винара.
Како каже Рајта, око осам процената обрадивог земљишта заузимају локалне сорте грожђа и тај постотак требало би увећати за три до четири пута, будући да је то велики извозни потенцијал. Да би се унапредила ова грана пољопривреде, потребни су стучњаци попут технолога и калемара. Требало би и при ресорном министарству формирати посебно одељење које би се бавило виноградарством, закључује Рајта.
БЕСПЛАТАН ПАДЕЛ НА ЧУБУРЦУ! ФОНДАЦИЈА МОЗЗАРТ ОТВАРА ЈОШ ЈЕДАН ТЕРЕН У ЧУВЕНОМ ПАРКУ
ЧУБУРСКИ парк од понедељка ће бити богатији за још један спортско-рекреативни садржај – падел терен!
11. 05. 2024. у 16:00
8, 11 или 12 дана авионом на АФРИЧКОМ МЕДИТЕРАНУ већ од 380 €. Откријте!
МЕСТО где пустињски пејзажи оживљавају авантуристички дух, а Средоземно море позива на потпуно опуштање.
13. 05. 2024. у 11:46
АКО НЕКОМ ПОЗАЈМИТЕ ОВУ КЊИГУ, НЕ ОЧЕКУЈТЕ ДА ВАМ ЈЕ ВРАТИ!
Спремите се за путовање кроз тамни подземни свет за који до сада нисте знали.
09. 05. 2024. у 11:33
Коментари (0)