ИСХРАНА ТОКОМ СЛАВЉА: Ево шта препоручују стручњаци

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

11. 12. 2025. у 23:22

КРАЈ године заправо подразумева почетак славља и скоро загарантовани прекршај сваке дијете, јер су празници време када је тешко одолети свим посластицама, дружењима и раскошној трпези.

ИСХРАНА ТОКОМ СЛАВЉА: Ево шта препоручују стручњаци

Фото Shutterstock

Ипак, апел лекара јесте да будемо мало опрезнији и имамо на уму наше здравље које ипак може да трпи последице претераног уживања.

Закорачили смо у календарски део године када су учестале славе, које нас лагано уводе у празнични период. Како нам неумереност у храни и пићу не би задале додатне муке и накнадна кајања, треба имати на уму пар корисних савета које препоручује Градски завод за јавно здравље Београд.

УМЕРЕНОСТ

Изобиљу хране и пића је тешко одолети, али пробајте да нађете меру. Ово је посебно важно за оне који већ имају неко од хроничних обољења (као што су хипертензија или дијабетес) или стања са повећаним здравственим ризиком (нпр. хиперхолестеролемија, прекомерна тежина), код којих је исхрана важан фактор у лечењу и превенцији нежељених здравствених догађаја.

Неумерени унос како алкохолних тако и безалкохолних пића може неповољно утицати на здравље, нове нежељене килограме и друга кајања, након празновања.

РАЗНОВРСНОСТ

Уживајте у разноликости избора и укуса, уз вођење рачуна да су у исхрани и у данима славља заступљене све основне групе намирница. Посебно обратите пажњу на унос свежег воћа и поврћа, који би требало да је свакодневно, јер су ове намирница богати извори влакана, витамина, минерала и других корисних хранљивих састојака који су добри савезници у јачању имунитета и другим благотворним ефектима по здравље.

Допуните избор намирница сувим (смокве, шљиве) и језграстим воћем (ораси, лешници). Водити рачуна у погледу уноса сувог воћа, јер иако представља добар нутритивни извор има висок садржај шећера и већу енергетску вредност у односу на свеже воће. Такође, бирајте језграсто воће без додате соли или шећера.

УОБРОЧЕНОСТ

Редовне оброке не прескакати у ишчекивању славске трпезе. Водити рачуна да се режим исхране у периоду прослава значајно не поремети, те да се одржи релативна редовност у конзумирању хране, кроз унос 3 главна оброка и 2 ужине.

Између послужења правите паузе. Потребно је време да до мозга дође информација да је стомак пун.

 

БЕЗБЕДНОСТ

Мислите и о безбедности хране, јер је она предуслов сваком уживању у истој и поштујте основне принципе хигијенског режима у раду са храном:

Намирнице чувати на одговарајућој температури, јер температурни режим је један од кључних фактора у безбедности хране, од термичке обраде намирница до услова чувања термички обрађених и сирових намирница, посебно оних које се убрајају у категорију лако кварљивих, као што су: месо и производи од меса, кремасти колачи, руска и остале салате са мајонезом, јајима.

ХРАНУ НЕ ОСТАВЉАТИ ДУЖЕ ОД 2 САТА НА СОБНОЈ ТЕМПЕРАТУРИ

Посебан опрез је потребан у манипулацији намирницама које се учесталије конзумирају сирове, јер носе већи епидемиолошки ризик, као што су свеже воће и поврће. Свеже воће и поврће је потребно темељно опрати.

Не користите исти прибор за разне намирнице, без претходног прања врелом водом и детерџентом.

Водите рачуна о личној хигијени, нарочито, правилном и редовном спровођењу хигијене руку.

Не заборавите да људски фактор има важну улогу у контаминацији хране, с обзиром да се она најчешће загађује микробиолошким агенсима који се преносе путем прљавих руку.

ДОДАТНИ САВЕТИ

Нема потребе за досољавањем - храна на трпези је сасвим сигурно већ довољно слана

Водите рачуна о уносу додатог шећера. Поделите радост и дезерт са ближњима.

 

УНОСИТЕ ДОВОЉНО ТЕЧНОСТИ ПРЕВАСХОДНО УНОСОМ ВОДЕ

Не заборавите да алкохол "отвара" апетит и доприноси укупном енергетском уносу, пише на сајту Градског завода за јавно здравље Београд.

(рт.рс)

БОНУС ВИДЕО - ШАМПИОНИ У ФОКУСУ: Анђела Вуковић - Радозналост је њена супермоћ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

СРЕЋКО Стефановић (22), Саша Станковић (22) и Далибор Петровић (24) оглашени су данас кривим у Вишем суду у Београду за тешко убиство Станимира Брајковића (74) на безобзиран и насилнички начин у затвору Падинска Скела почетком фебруара 2024. године. Овом првостепеном пресудом Стефановић је осуђен на 19 година затвора, а Станковић и Петровић на по 18 година.

11. 12. 2025. у 16:22

Коментари (0)

ДР НОВОСТИ: Зашто је трансплантација обрва толико популарна међу женском популацијом?