РОЗЕ ПРАВЕ ОД ЦРНЕ СОРТЕ ЛОЗЕ: Брачни пар Мићуновић, у Црној Гори, исписује нову епоху винарства у региону

Биљана Дабић

22. 08. 2021. у 08:40

НОВА епоха винарства у Црној Гори настаје у селу Грађани, на 15 километара од Вирпазара, између Црмничке и Ријечке нахије.

РОЗЕ ПРАВЕ ОД ЦРНЕ СОРТЕ ЛОЗЕ: Брачни пар Мићуновић, у Црној Гори, исписује нову епоху винарства у региону

Фото Б. Дабић

Осим традиционалне технологије производње и чувања вина у бурадима (барику), цистернама од нерђајућег челика, брачни пар Ирина и Павле Мићуновић користе глинене амфоре, а њихово вино одлежава у квеврима, најстаријем винском суду, по методама старим неколико хиљада година.

Јединствени су на винским мапама и по производњи пенушавог вина од црног грожђа. Ова година, откривају, биће посебна - прво пенушаво розе вино од сорте вранац доживеће премијеру.

- Ове године промовисаћемо пенушаво вино које је "рођено" код нас - каже с поносом Рускиња Ирина, која је први пут дошла у Црну Гору 2012. године.

ПОСЕТИОЦЕ винарије у Грађанима најпре одушеви панорамски поглед на уређене винограде, а улазак у винарију је откривање новог света винарства. Поред дрвених бачви великих капацитета, пажњу привлаче глинене амфоре у подрумима. А оно што се нигде у Црној Гори не може видети, а по чему се издваја винарија у Грађанима су - квеври.

- Грожђе расте у земљи, ври и сазрева у њој. Начин прављења вина у квеврима познат је још од 8. века пре наше ере. Баш овде у Грађанима, у срцу Црне Горе, прави се вино по методама које су старе неколико хиљада година. Подсетићу да се алазанска долина у Грузији сматра постојбином виноградарства и винарства. Од 2011. године начин прављења вина у квеврима је на Унесковој листи нематеријалног културног наслеђа. Традиција вина из амфора, коју су до савршенства довели стари Грци и Римљани, омогућава нам да се као времепловом вратимо много векова уназад и пробамо напитке наших предака - каже Павле Мићуновић, поносан на ову методу производње - амфорно вино, чиме отвара нову страницу историје црногорског винарства.

Фото Б. Дабић

ПРЕМА његовим речима, вино које одлежава у глиненим амфорама има посебан укус.

- Приликом производње глина се пече на температури од 1.100 степени Целзијуса како не би била порозна. Амфора повољно утиче на квалитет вина. Вино се десет месеци одржава у амфорама и добија посебну, а велику минералност, што је другачије од других поступака производње и одлежавања вина - објашњава Павле.

ТРАДИЦИЈА

- ТУРИСТИМА из различитих крајева света кажем да су се овде у прошлости састајале старешине како би доносиле важне одлуке за заједницу. То је породично наслеђе и оставља се потомцима као вредан поклон. Планирамо да овде организујемо културне програме за туристе којима ћемо дочарати традицију, народне игре, песме, фолклор - отрива Ирина...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА АВГУСТА: Тек нас чека пакао и температурни рекорди - лето се не предаје

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА АВГУСТА: Тек нас чека пакао и температурни рекорди - лето се не предаје

НАЈНОВИЈА временска прогноза евопских стручњака за август показује прохладнији почетак месеца у централним деловима Европе, али се већ наговештава повратак суптропског гребена и новог таласа врелог времена. Услед присуства ниског притиска на северу континента, стварају се услови за нови топлотни талас који ће погодити већи део Европе, пише Severe Weather Europe.

04. 08. 2025. у 20:19

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)

ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.

22. 07. 2025. у 20:54

Коментари (0)

ОСВОЈИ КАРТЕ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2025 и навијај свим срцем за Србију