РЕГУЛИШУ КРВНИ ПРИТИСАК, ЧУВАЈУ КОСТИ: Шест разлога зашто су семенке бундеве толико драгоцене
СЕМЕНКЕ бундеве често остају у сенци самог плода, мада би требало да заузимају посебно место на трпези.

Фото Shutterstock
Добре ствари долазе у малим паковањима, што је тачно у случају семенки бундеве. Древна индијска медицина ајурведа их не види само као грицкалицу, већ као благотворну намирницу која обнавља и храни цео организам. Од имунитета и пробаве, преко хормона и сна, па све до срца и костију, њихова корист је вишеструка.
Нутритивна ризница
Семенке бундеве обилују протеинима, здравим мастима, магнезијумом, цинком и антиоксидансима. У ајурведи се описују као храна која умирује и јача, те помажу да се уравнотеже Вата и Пита доша (животне енергије које управљају телом и умом). Њихова хранљивост и стабилизујућа енергија доприносе снази и имунитету.
Пријатељ репродуктивном здрављу
Једна од најцењенијих улога семенки бундеве јесте њихово деловање на плодност и хормонску равнотежу. Богате су цинком, минералом кључним за тестостерон и здравље простате, али и за баланс хормона код жена. У ајурведи се сврставају у групу хране која јача виталност и сексуалну енергију.
Боља пробава
Ајурведа истиче да је добра пробава корен здравља. Захваљујући влакнима, семенке бундеве олакшавају пражњење и смањују затвор, док њихова благо масна структура помаже код сувоће и неправилне пробаве, честих код Вата неравнотеже.
Јачање имунитета и брже зарастање рана
У ајурведи се семенке бундеве убрајају у расајане, намирнице које подмлађују и јачају отпорност. Цинк и антиоксиданси убрзавају зарастање рана и помажу телу да се брани од инфекција, нарочито у периодима преласка годишњих доба.
Смирење ума и бољи сан
Природни су извор триптофана, аминокиселине која подстиче лучење серотонина и мелатонина. То значи да помажу код стреса, анксиозности и несанице. Истраживања потврђују да доприносе бољем расположењу, памћењу и менталној јасноћи.
Здравље срца и костију
Ајурведски текстови семенке бундеве описују као храну која јача крв и кости. Захваљујући магнезијуму и омега-3 масним киселинама, оне позитивно утичу на здравље срца, регулишу крвни притисак и доприносе чврстоћи костију.
Како их увести у исхрану?
Најбоље их је благо препећи ради лакше пробаве. Можете их посути по салатама, додати у смутије, каше или јести шаку дневно као здраву ужину. Препоручена количина је једна до две кашике дневно.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО:
ШАМПИОНИ У ФОКУСУ: Хаџи Пурићи И 300 медаља шампиона знања
Препоручујемо

ОВА МАЈКА ЈЕ ПОСЕБНА: Разлог су њена деца, а ево и зашто (ВИДЕО)
ОНИ су Илија, Јована и Василије Хаџи-Пурић, полазници Центра за таленте "Никола Тесла".
10. 09. 2025. у 12:13 >> 20:43

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

УЖАС - ДА СЕ ПРЕВРНЕ ЖЕЛУДАЦ: Упали где производе крофне намењене ЦГ приморју - затекли су ХОРОР сцене (ВИДЕО)
Крофне су за многе једна од најпознатијих и најомиљенијих посластица на свету, али после гледања снимка који нам стиже из Црне Горе питање је како ћете убудуће гледати на оне куповне.
13. 09. 2025. у 17:03 >> 17:10
Коментари (0)