БИРАЈТЕ ХРАНУ КОЈА "ГРЕЈЕ" ТЕЛО: Ако сте зимогрожљиви, у исхрану уведите ове намирнице (ЈЕЛОВНИК)

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

05. 02. 2024. у 20:00

ИАКО метеоролози тврде да је ово најтоплија зима од како се мери температура, има оних којима је ипак хладно.

БИРАЈТЕ ХРАНУ КОЈА ГРЕЈЕ ТЕЛО: Ако сте зимогрожљиви, у исхрану уведите ове намирнице (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

Ово стање се назива зимогрожљивост, па ове особе и у просторијама које се греју морају да се огрну џемпером или шалом, а свака помисао на излазак у хладно их узнемирава.

Савремени човек је постао превише термостатичан, јер из угрејаног стана одлази у климатизован аутомобил, па у топлу канцеларију. То није здраво, кажу лекари, јер тако не тренирамо способност да задржавамо топлоту и наша перцепција прихватљиве температуре постаје неприродно ниска.

Осим што би требало тренирати прилагођавање на нижу температуру, нутриционисти саветују да једемо намирнице које "греју" тело. То су, пре свих, овас, хељда, црни пасуљ, авокадо, љута паприка, ђумбир и светло сусамово уље.

У исхрану би требало уврстити и сочиво, грашак, затим орашасте плодове, коренасто поврће попут шаргарепе, келерабе и целера, као и бели лук, који такође греју организам.

Фото Shutterstock

Понедељак

Доручак: овсене пахуљице са сувим воћем, орасима и јогуртом

Ручак: сочиво, кисели купус зачињен са мало сусамовог уља

Вечера: пита од хељде

Фото: Free Images Pixabay

Уторак

Доручак: овсене пахуљице попарене са врелом водом, кашичица меда и једна банана

Ручак: салата од туњевине, црног лука, црвеног пасуља, шаргарепе, кромпира и грашка уз љуте папричице и интегрални хлеб

Вечера: два барена јајета, кефир и хлеб

Foto: Jutjub/Printskrin/Domaci kuhar

Среда

Доручак: овсене пахуљице са сувим кајсијама, индијским орахом и јогуртом

Ручак: гулаш од јунетине и салата од јабука и целера

Вечера: пројара са ајваром и љутим папричицама, шоља јогурта

Фото: Free Images Pixabay

 

Четвртак

Доручак: овсене пахуљице са ситно сецканим сувим смоквама и јогуртом

Ручак: пилеће бело месо на жару, кромпир печен у рерни и салата од киселог купуса зачињена љутом туцаном паприком

Вечера: шоља чаја од ђумбира и пита од хељде

Фото: Free Images Pixabay

Петак

Доручак: овсене пахуљице са ситно сецканом сушеном јабуком и јогуртом

Ручак: шпагете са млевеним месом у љутом парадајз-сосу и зелена салата

Вечера: потаж са авокадом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ТРАМПА: Трећи светски рат би могао избити пре председничких избора у САД

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ТРАМПА: Трећи светски рат би могао избити пре председничких избора у САД

БИВШИ амерички председник Доналд Трамп изјавио је да би за пет месеци преосталих до избора у САД могао да избије трећи светски рат због неспособности актуелног америчког руководства.

18. 05. 2024. у 09:45

КАКО ЈЕ КОСОВО И МЕТОХИЈА ДОБИЛО ИМЕ? Различито порекло и велика симболка - назив користе САМО СРБИ

КАКО ЈЕ КОСОВО И МЕТОХИЈА ДОБИЛО ИМЕ? Различито порекло и велика симболка - назив користе САМО СРБИ

КОСОВО и Метохија веома су значајан део српске историје и традиције, али ретки су они који знају како је тако важно поднебље нашег постанка и идентитета добило име. Обе речи у називу нађе јужне покрајине имају различито порекло и велику симболику.

18. 05. 2024. у 11:47

Коментари (0)

СРПСКА КОШАРКА ТУГУЈЕ: Преминуо један од двојице тренера који су све освојили са репрезентацијом