ХРАНА ОКИДАЧ ЗА ГЛАВОБОЉУ: Ове намирнице избаците из исхране ако патите од мигрене
ОНИ који често имају мигрену знају какав је то пакао. У питању је врста неуролошког обољења коју карактерише невероватно јака главобоља.
Јавља се изненада, а прате је мучнина, повраћање, бледило, знојење коже и слабост целог тела. Не може се са сигурношћу рећи шта јој је узрок, ни шта је изазива. Од мигрене пати много људи, међутим, чешће жене.
Са друге стране, научници су установили да неке намирнице могу допринети појави главобоље, али, такође, истичу је свачији организам другачији, те да уколико имате јаке и честе болове у глави, обавезно се јавите свом доктору.
Алкохол
Мигренозни пацијенти истичу да им је сваки иоле већи унос алкохола изазвао напад главобоље. Највећи број њих - 75 одсто, помињу црвено вино као редовни окидач. Алкохол у свим случајевима изазива и дехидрацију, која доприноси појави главобоље.
Чоколада
Чоколаду садржи и кофеин и бета-фенилетиламин, који код неких људи могу да изазову главобољу.
Кафа
Иако умерена доза кофеина у кафи чак и помаже да се заустави мигрена, превише овог напитка подстиче јаку главобољу.
Вештачки заслађивачи
Садрже аспартам, који се користи као замена за шећер у неким врстама хране. Има га и у вештачки заслађеним безалкохолним пићима.
Сухомеснати производи
Шунке, виршле, кобасице и остали сухомеснати месни производи садрже нитрате, конзервансе који им чувају укус и боју. Проблем је што они у крв пуштају азотов оксид, који шири крвне судове у мозгу, а тај процес доводи се у везу са изазивањем напада мигрене.
Одлежали сиреви
Ове сласне намирнице такође садрже тирамин. Што сир дуже одлежи, у њему ће га бити више.
Храна пуна натријумове соли
Мононатријум глутаминат, со глутаминске киселине, природно постоји у нашем телу. Проблем је што га је произвођачи хране користе као адитив у многим намирницама, попут соја-соса. Већини људи не смета, али мигренозним болесницима овај конзерванс доноси несносне болове у глави.
Преслана храна
Превише соли у јелима окидач је за високи крвни притисак, који може изазвати мигрену. Ако су још у питању прерађевине у којима је сланоћа појачана конзервансима, главобоља онда може бити и јачег интензитета.
Укисељене намирнице
Кисели краставчићи, паприке и љуте папричице, такође, садрже тирамин. А много људи који имају проблема с главобољама на њега лоше реагују. За њих је много бољи избор свеже поврће.
Смрзнута јела и пића
Они су посебно штетни ако се конзумирају брзо након напорних физичких активности (вежбања или рада) или ако их користите кад сте прегрејани. Немојте пити превише хладне напитке (вода, сокови, пиво...), као ни јако хладну храну попут сладоледа или расхлађених десерта.
(СтилКурир)
Препоручујемо
"ИЗГЛЕДА 30 ГОДИНА МЛАЂЕ" Невероватна трансформација након пластичне операције у Турској, пљуште коментари (ФОТО)
ПЛАСТИЧНИ хирурзи у Турској извршили су невероватну трансформацију лица мушкарца - толико да неки људи верују да сада изгледа "30 година млађе".
01. 06. 2024. у 10:46
ВАЖНА ОДЛУКА СТУПА НА СНАГУ 15. ЈУНА: Возачи електричних тротинета моћи ће да учествују у саобраћају само под једним условом
МУП Републике Србије издао је саопштење у коме се наводе обавезе возача електричних тротинета, а од 15. јуна моћи ће да учествују у саобраћају само под условом да имају одговарајућу налепницу.
01. 06. 2024. у 10:30
"СЛОМИЛО МЕ ЈЕ, ПОТПУНО" Смрт у дому Снежане Савић - глумица месецима ћутала: "Много ми је тешко..."
ДОМ драмске уметнице почетком године завијен је у црно, а она од тог трена не може да дође себи.
30. 05. 2024. у 20:59
Коментари (1)