РЕШИТЕ СЕ ГОРУШИЦЕ: Желудац не подноси зачињено и пржено, уз ову храну заборавите на проблем ГЕРБ-а (ЈЕЛОВНИК)
ГОРУШИЦА или осећај печења иза грудне кости, основни је симптом враћања (рефлукса) желудачне киселине, а стање које настаје због понављаних епизода враћања киселине назива се гастроезофагеална рефлуксна болест или скраћено ГЕРБ.

Фото Shutterstock
Ово обољење које у великој мери нарушава квалитет живота настаје као последица поремећене и слабе функције прстена који затвара пролаз из желуца назад према једњаку. Постоје бројни фактори који могу да утичу на то да овај прстенасти мишић ослаби. То су поједини лекови, емоционални стрес, пушење, брзо једење, неодговарајуће жвакање, превише зачињена и пржена храна, као и лежање након јела.
Да би се избегао ГЕРБ неопходно је променити животне навике. То на првом месту подразумева више мањих оброка, здраву исхрану, шетњу и активност након оброка, као и елиминацију алкохолних и газираних пића.
Ево како би требало да изгледа јеловник уколико патите од овог поремећаја:

Фото: Shutterstock
Понедељак
Доручак: овсене пахуљице са јогуртом и десетак бадема
Ужина: 150 г трешања
Ручак: Краставци са киселом павлаком (150 г), барена пилетина (100 г), кестен-пире, зелени чај
Вечера: Лигње на жару (100 г), барено поврће, ражани хлеб (80 г)

Фото: Free Images Pixabay
Уторак:
Доручак: ражане пахуљице са јогуртом и бананом
Ручак: грашак (80 г) са ћурећим месом (70 г), рендана шаргарепа са цвеклом (150 г)
Вечера: Запечени патлиџан са младим сиром (150 г), зелена салата, ражани хлеб (80 г)

Фото: Free Images Pixabay
Среда
Доручак: јечмене пахуљице са јогуртом и малинама
Ручак: пилетина (250 г), са бареним карфиолом (80 г)
Вечера: тиквице печене у рерни (100 г), свежи сир (50 г), салата од пшеничних клица (70 г), кукурузни хлеб (50 г)

Фото: Shutterstock
Четвртак
Доручак: мешавина овсених, јечмених и ражаних пахуљица са кефиром и сувим грожђем
Ручак: барене махунарке (70 г), риба по избору
Вечера: ћуретина на жару (150 г) са мешаним поврћем (100 г), јечмени хлеб (50 г)

Фото: Shutterstock
Петак
Доручак: овсене пахуљице са кефиром и сувим шљивама
Ручак: чорба од поврћа (70 г), печурке на жару (200 г), интегрални пиринач (40 г), зелена салата
Вечера: Риба из рерне (150 г), барени кромпир у љусци (50 г), интегрални хлеб (50 г)

ЗАХАРОВА О УПОЗОРЕЊУ ВУЧИЋУ ЗБОГ ПОСЕТЕ МОСКВИ: Бандитизам и уцена, тако делују терористичке ћелије
ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова данас је назвала упозорења Европске уније председнику Србије Александру Вучићу у вези његове посете Москви за Дан победе, "бандитизмом и уценом''.
30. 04. 2025. у 16:55

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ЗВАНИЧНО КРАЈ: Коме је припао дворац у Бечу? Развели се Тони и Драгана
ПЕВАЧИЦА Драгана Мирковић и бизнисмен Тони Бијелић званично су се развели након 25 година брак.
30. 04. 2025. у 12:32
Коментари (0)