ZAŠTO VEĆINA SISARA IMA PET PRSTIJU: Pitanje zbunilo naučnike iz više oblasti

D.B.M.

06. 05. 2024. u 16:05

ŠAPE mačke, psa ili čak kengura imaju nešto zajedničko sa našim rukama. Čak i ako su neki možda skupljeni ili drugačije pozicionirani, svi ovi sisari imaju pet prstiju. Ovo pitanje zbunilo je naučnike iz više oblasti, jer nisu sigurni kada se u evoluciji pojavilo pet prstiju prvi put.

ЗАШТО ВЕЋИНА СИСАРА ИМА ПЕТ ПРСТИЈУ: Питање збунило научнике из више области

Foto: Goran Čvorović

Prve poznate životinje koje su razvile prste evoluirale su od ribe pre oko 360 miliona godina i imale su čak osam prstiju, a pet prstiju kod većine živih tetrapoda (četvoronožnih) ukazuje da je ta osobina verovatno "homologija" - gen ili struktura koja se deli između organizama jer imaju zajedničkog pretka. Zajednički predak svih živih tetrapoda mora da je nekako evoluirao da ima pet prstiju i preneo taj obrazac na svoje potomke.

Sisari pripadaju superklasi tetrapoda, koja takođe uključuje gmizavce, vodozemce i ptice. Čak i pripadnici ove grupe bez tradicionalnih udova imaju pet prstiju u svom skeletu - kitovi, foke i morski lavovi imaju pet prstiju u perajama - čak i ako imaju četiri ili manje prstiju.

Postoje neke varijacije: konji imaju samo jedan prst na nozi, a ptice imaju jednu spojenu kost prsta na kraju krila. Međutim, naučnici su otkrili da čak i ove životinje počinju sa pet prstiju kao embrioni, ali se smanjuju pre nego što se rode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)