REŠENA JOŠ JEDNA MISTERIJA STAROG EGIPTA: Naučnici veruju da su u otkrili novi vodeni put do piramida

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 05. 2024. u 23:21

PIRAMIDE su verovatno izgrađene duž davno izgubljenog, drevnog ogranka reke Nil - koji je sada skriven ispod pustinje i poljoprivrednih površina, otkrio je istraživački tim sa Univerziteta Severne Karoline Vilmington.

РЕШЕНА ЈОШ ЈЕДНА МИСТЕРИЈА СТАРОГ ЕГИПТА: Научници верују да су у открили нови водени пут до пирамида

Foto: pixabay

Dugo godina su arheolozi mislili da su stari Egipćani sigurno koristili obližnji vodeni put za transport materijala koji je bio potrebni za izgradnju piramida na reci, kao što su kameni blokovi.

Sve do sada, "niko nije bio siguran u lokaciju, oblik, veličinu ili blizinu ovog velikog vodenog puta do stvarnog mesta piramida", rekla je jedna od autora studije, profesorka Eman Gonejm.

Grupa istraživača sa različitih kontinenata je koristila radarske satelitske snimke, istorijske mape, geofizička istraživanja i jezgro sedimenta (tehniku koju koriste arheolozi da pronađu dokaze iz uzoraka) da bi mapirali poziciju reke, za koju veruju da je zakopana nakon velike suše i peščane oluje pre više hiljada godina.

Tim je uspeo da "prodre u površinu peska i proizvede slike skrivenih karakteristika" korišćenjem radarske tehnologije, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Nejčer".

Među tim karakteristikama bile su "zakopane reke i drevne strukture", koje se nalaze u podnožju mesta gde leži "većina staroegipatskih piramida", rekla je profesorka Gonejm. Blizina reke kompleksima piramida sugeriše da je bila "aktivna i operativna tokom faze izgradnje ovih piramida", navode naučnici.

-Locirali smo stvarnu reku i imali podatke koje pokazuju da je postojao plovni put koji bi se mogao koristiti za transport težih blokova, opreme, ljudi, sve nam zaista pomaže da objasnimo konstrukciju piramide, rekla je za Bi-Bi-Si dr Suzan Onstin, jedan od koautora studije.

Tim je otkrio da je reka - nazvan Ahramat grana, ("ahramat" znači piramide na arapskom) - bila dugačka otprilike 64 kilometra i široka između 200 i 700 metara i graničila se sa 31 piramidom, koje su izgrađene između 4.700 i 3.700 godina.

Otkriće ove izumrle reke pomaže da se objasni velika gustina piramida između Gize i Lišta (mesto sahranjivanja Srednjeg kraljevstva), posebno u sadašnjem negostoljubivom području saharske pustinje.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let Su-25u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo