KRIVAC ZA NAJVEĆI RATNI ZLOČIN: Na današnji dan rođen američki predsednik Hari Truman

D.B.M.

08. 05. 2024. u 09:00

AMERIČKI predsednik Hari Truman (1884-1972), koji je ostao upamćen kao krivac za najveći pojedinačni ratni zločin u istoriji čovečanstva, rođen je pre 130 godina na današnji dan. On je u avgustu 1945. godine naredio bacanje atomskih bombi na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki, pri čemu je ubijeno više od 150 000 civila.

КРИВАЦ ЗА НАЈВЕЋИ РАТНИ ЗЛОЧИН: На данашњи дан рођен амерички председник Хари Труман

vikipedia

Truman je postao šef države 1945, posle smrti Frenklina Ruzvelta i ostao do 1953. Njegov mandat bio je prepun događaja koji se odnose na spoljne poslove: kapitulacija Trećeg rajha, atomsko bombardovanje Hirošime i Nagasakija, kapitulacija Japana, kraj Drugog svetskog rata, osnivanje UN, Maršalov plan o obnovi Evrope, Trumanova doktrina o zaustavljanju širenja komunizma, početak Hladnog rata, stvaranje NATO-a i Korejski rat.

Truman će ostati upamćen i po tome što je 1951. zatražio j od Kongresa da odobri vojnu i ekonomsku pomoć Jugoslaviji, "komunističkoj naciji u istočnoj Evropi koja je raskinula sa Sovjetskim Savezom". Josip Broz Tito je počeo da se oslanja na američku pomoć da podrži jugoslovensku ekonomiju, dok je Vašington tolerisao Titovu ulogu u organizovanju nesvrstanih zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)