SRPSKA ELITA BILA NEODLUČNA: Problemi u odnosima Srba i Hrvata eskalirali u NDH (VIDEO)

J. S.

30. 04. 2024. u 22:35

IZMEĐU Sarajevskog atentata 1914.i početka Drugog svetskog rata 1939. Godine u Evropi i svetu i 1941. u Jugoslaviji, problemi u odnosima između Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini, zadržali su se i posle ujedinjenja Srba,Hrvata i Slovenaca u prvu zajedničku jugoslovensku državu 1918. godine, ali u drugačijem formatu.

СРПСКА ЕЛИТА БИЛА НЕОДЛУЧНА: Проблеми у односима Срба и Хрвата ескалирали у НДХ (ВИДЕО)

Istoričar Ognjen Karanović/Foto KCNS

Posle 1918. godine u BiH je uticaj Hrvatske republikanske seljačke stranke prerastao u pravi hrvatski nacionalni pokret, naročito među seoskim stanovništvom. Tek od tada može se  govoriti o potpunom formiranju hrvatskog nacionalnog identiteta u širim slojevima populacije.

- Odnosi između srpskih nacionalnih elita sa jedne i hrvatskih nacionalnih elita sa druge strane u Jugoslaviji su imali svoj odraz posebno na području BiH. Hrvatski nacionalni pokret je BiH posmatrao kao deo svojih istorijskih pa čak i etničkih teritorija, dok su srpske nacionalne elite posle 1918. postale politički impotentne i našle se u defanzivi, te o srpskom nacionalnom pitanju nisu ni razmišljale - ocenjuje istoričar Ognjen Karanović.

 Hrvatske nacionalne elite, ističe Karanović, uspele su da nametnu svoj model rešenja. Srpske nacionalne elite nisu imale adekvatan odgovor na ove izazove, što je posebno došlo do izražaja u periodu postojanja Nezavisne države Hrvatske kada se dogodio i genocid nad Srbima.

Predavanje istoričara Ognjena Karanovića „Srpsko – hrvatski osnosi u BiH od Sarajeva do Danciga“  može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)