Telo je pripadalo 22-godišnjoj devojci Elizabet Šort, čije će ubistvo ostati jedno od najslavnijih nerešenih ubistava u istoriji.

Elizabet je nestala 9. januara 1947. godine, a njeno telo je pronađeno šest dana kasnije, odnosno 15. januara.

Dana 9. januara 1947, Šort se vratila u svoj dom u Los Anđelesu nakon kratkog putovanja u San Dijego sa Robertom "Redom" Menlijem, 25-godišnjim oženjenim prodavcem sa kojim je izlazila. Menli je izjavio da je ostavio Šortu u hotelu Biltmor u centru Los Anđelesa i da je ona trebalo da se tog popodneva sastane sa njenom sestrom iz Bostona, koja je bila u poseti.

Prema nekim izveštajima, osoblje hotela se priseća da je videlo Šort kako koristi telefon u predvorju. Ubrzo nakon toga, navodno su je videli posetioci obližnjeg kafića.

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

NJeno telo je pronađeno na travnjaku ispred jedne kuće. Leš je bio preprezan napola u struku, a rez je izveden neverovatnom preciznošću - nijedan organ nije povređen.

U telu nije bilo kapi krvi, a trup je bio savršeno čist. Na licu je imala rez od usana do obraza, zahvat koji je poznat i kao "glazgovski osmeh".

Na grudima i bedrima osečeni su joj celi komadi tkiva, a unutrašnji organi su bili položeni na travnjaku. 

Medicinski tim utvrdio je da je bila mrtva oko deset sati pre otkrića leša, utvrđujući da je vreme smrti bilo negde uveče 14. januara ili u ranim jutarnjim satima 15. januara.

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

U najuži krug osumnjičenih policija Los Anđelesa je uvrstila dvadeset dvoje ljudi. Sedmorica su bili doktori, s obzirom na to kako je ubistvo izvršeno. Ali slučaj je zatvoren i ubica nikada nije pronađen.

 

 

Prema svemu sudeći, to bi mogao biti DŽordž Hodel, doktor koji je umro 1991. godine. 

Novinari majci rekli da je pobedila na takmičenju


Nakon što je Elizabet identifikovana, novinari "Los Angeles Examinera" kontaktirali su njenu majku i rekli joj da je njena ćerka pobjedila na takmičenju za Mis. Tek nakon što su iz nje izvukli što su više informacija mogli, priznali su joj da joj je ćerka zverski ubijena.

Godine 2013. pitanje njegove krivice je otvorio Stiv, Hodelov sin, koji je tada bio penzionisani detektiv. NJegov pas je u blizini kuće nanjušio miris leša, a analiza tla pokazala je tragove razgrađenog ljudskog tela. To ne dokazuje da je ubio Crnu Daliju, ali dokazuje da Hodelu ubijanje nije bilo strano. Za vreme istrage Hodel je napustio porodicu i preselio se u Aziju. 

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

Stiv je svoje tvrdnje pojačao nizom argumenata, ali policija nije bila spremna ponovo da otvori istragu.

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

(Magazin Novosti)

BONUS VIDEO: