Mnogi ne znaju da je Hurem rođena kao pravoslavka i da joj je otac bio sveštenik. Odrasla je na teritoriji današnje Ukrajine, a zvala se Aleksandra Anastasija Lisovska. Kada se Osmansko carstvo proširilo i na ovu teritoriju, zajedno sa brojnim drugim mladim devojkama, Aleksandra je odvedena u sultanov harem, gde je smeštena zajedno sa oko 300 drugih robinja.

Legenda kaže da je Sulejman bio očaran Aleksandrom na prvi pogled. Osvojila ga je njena hrabrost, harizma, mudrost i zanimljiv način razmišljanja. Odmah ju je uzeo za ljubavnicu, a nedugo potom i za suprugu.

Zbog udaje za sultana, Aleksandra je morala da pređe u islam i tada je dobila novo ime - Hurem.

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

Iako je sultan Sulejman imao još tri supruge, i dalje postoji verovanje da je Hurem voleo najviše. Rodila mu je šestoro dece, a njihova ljubav i dalje se smatra jednom od najvećih koje istorija pamti.

To potvrđuje i legenda koja se vezuje za njenu smrt, odnosno poslednju želju sultanije Hurem.

Naime, pre njene smrti, sultan i sultanija navodno su neko vreme živeli odvojeno. Kada su se ponovo spojili nakon dugog perioda, Sulejman ju je poveo da vidi kako napreduje izgradnja nove džamije i rekao joj kako je njegova duša tamo i da će mu srce zauvek ostati u toj građevini.

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

Hurem je već tada znala da će uskoro umreti i rekla je sultanu da joj je poslednja želja da je sahrani baš u toj džamiji koja nosi njegovo ime u kojoj je rekao da će zauvek biti njegova duša, kako bi i nakon smrti bili zajedno.

Poslednja želja njegove voljene supruge navodno je potresla sultana Sulejmana do srži. I za života joj je ispunjavao sve želje, pa je na kraju rešio da joj ispuni i ovu.

Sulejman je živeo još osam godina nakon smrti Hurem. I njegova poslednja želja bila je da bude sahranjen u istoj džamiji, pored svoje voljene, a još jedan dokaz silne ljubavi koju je gajio prema njoj jeste činjenica da nakon što je Hurem preminula, Sulejman, vlasnik harema koji su brojali na stotine robinja, u svom životu više nije želeo niti imao nijednu ženu.

(Lepa i srećna)

BONUS VIDEO: