UZ SREBRENICU PIŠE - ISTORIJSKI DOGAĐAJ: Šta je promenjeno u konačnoj verziji rezolucije u odnosu na prvobitni tekst?

S.S.R.

03. 05. 2024. u 07:00

AMBASADOR Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija izjavio je da je "nakon više krugova inkluzivnih konsultacija, finalni predlog rezolucije o Srebrenici" upućen predsedniku Generalne skupštine UN i svim stalnim misijama u UN.

УЗ СРЕБРЕНИЦУ ПИШЕ - ИСТОРИЈСКИ ДОГАЂАЈ: Шта је промењено у коначној верзији резолуције у односу на првобитни текст?

Foto Tanjug

U odnosu na prvobitnu verziju teksta, koji su "Novosti" prve objavile, nema suštinskih izmena. Ostale su stavke u kojima se traži da 11. jul bude Međunarodni dan sećanja, zločin u Srebrenici se naziva genocidom i traži se kažnjavanje svih koji ga negiraju.

Promena ima u tački dva, koja sada glasi:

- Osuđuje se bez rezerve svako poricanje genocida u Srebrenici kao istorijskog događaja i pozivaju države članice da očuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa, takođe u znak sećanja, u cilju sprečavanja poricanja i iskrivljavanja činjenica, te pojave genocida u budućnosti.

Novina je da je ubačeno da je Srebrenica "istorijski događaj", kao i da se sada koristi termin "sprečavanje poricanja i iskrivljavanja činjenica", a u prvoj verziji je pisalo "sprečavanje revizionizma".

Predlog rezolucije, o kojoj bi Generalna skupština trebalo da glasa tokom maja, doveo je do zaoštravanja situacije u BiH, jer je tekst pripremljen bez znanja Republike Srpske i zapravo samo uz saglasnost Bošnjaka. Srbija je povela snažnu diplomatsku ofanzivu, ukazujući na pogubne posledice usvajanja takvog dokumenta. Glavni sponzor rezolucije je Nemačka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)