GOREĆE "PARK PRINČEVA": Borusija brani gol prednosti iz Dortmunda

O. M.

07. 05. 2024. u 10:06

PSŽ dočekuje Borusiju iz Dortmunda u revanšu polufinala Lige šampiona. Utakmica se igra na "Parku prinčeva" od 21 čas.

ГОРЕЋЕ ПАРК ПРИНЧЕВА: Борусија брани гол предности из Дортмунда

FOTO: Tanjug/AP

"Sveci" neće imati lak zadatak da nadoknade gol minusa iz prve utakmice na "Vestfalenu".

Utakmica u Dortmundu rezultatski je rešena u 36. minutu kada je Niklas Fulkrug posle asistencije Nika Šlotenberga zatresao mrežu nesigurnog Donarume. Francuzi su se mučili da zaustave brzonogog Sanča koji je od povratka iz Mančester junajteda ponovo zablistao u crno-žutom dresu.

S druge strane, Parižani su imali više opasnih napada, ali je završnica bila katastrofalna, naročito se po promašajima istakao bivši igrač Borusije Usmana Dembele, ali mu i pored toga treba priznati da je bio najbolji pojedinac u svojoj ekipi.

Dortmund je tako, uz veliku pomoć napadača Pari Sen Žermena, peti put u Ligi šampiona ove sezone sačuvao mrežu.

PSŽ je imao slobodan vikend od obaveza u Ligi 1 gde je nedavno overio odbranu titule, kako bi se pripremio za revanš. Izabranici Luisa Enrikea su već preokrenuli minus protiv Barselone u četvrtfinalu i sada bi PSŽ mogao da postane prvi tim u istoriji Lige šampiona koji je stigao do finala nakon što je gubio prve utakmice četvrtfinala i polufinala.

Pariz je samo tri puta ove godine uspeo da sačuva mrežu na "Parku prinčeva" i samo jednom u poslednjih osam utakmica, a to je bilo u domaćem kupu protiv jako neefikasnog Rena koji je u prvenstvu ipak uspeo da savlada Donarumu. U Ligi šampiona samo im Real Sosijedad u osmini finala nije dao gol. Imajući sve to u vidu, ne čudi da su ostvarili samo tri pobede u poslednjih osam utakmica na svom terenu.

Ipak, ohrabruje činjenica da samo u prvom kolu nacionalnog šampionata nisu uspeli da postignu gol ovde (Lorjan 0:0).

Enrike ima problema sa sastavljanjem odbrambene linije, pošto se Presnelu Kimpembeu i Lajvini Kurzavi sada priključio i Lukas Ernandez koji je izgleda obnovio povredu ukrštenih ligamenata koju je zaradio na Mundijalu u Kataru. Nesrećni defanzivac će zbog toga propustiti i finale Lige šampiona, ako ga PSŽ izbori, a po svemu sudeći i Evropsko prvenstvo.

Njegova alterativa Milan Skrinijar je u lošoj formi pa bi se Luis Enrike mogao okrenuti mladom Lukasu Beraldu kao opciji.

Sve što fudbaleri Borusije iz Dortmunda treba da urade kako bi osigurali plasman u svoje treće finale Lige šampiona je da ponove odbrambeno izdanje iz dosadašnjeg dela Lige šampiona. "Milioneri" su ove sezone pravi majstori odbrane jer su uspeli da sačuvaju mrežu na pet utakmica u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju.

To neće biti lako ovog puta, pošto je njihov protivnik samo na startu sezone propustio da zatrese protivničku mrežu na "Parku prinčeva", posle čega je usledio niz od 24 utakmice sa bar po jednim postignutim golom. Nisu bili ni blizu fudbaleri u žuto-crnim dresovima da se odbrane u prvom ovosezonskom susretu dveju ekipa, prvom kolu grupne faze kada je Pari Sen Žermen ubedljivo pobedio sa 2:0, golovima Kilijana Mbapea i Ašrafa Hakimija.

Borusija je između dva duela sa Pari Sen Žermenom razbila Augzburg sa čak 5:1, uz briljantnu partiju miljenika navijača Marka Rojsa koji je samo nekoliko dana ranije najavio odlazak iz kluba posle 12 godina.

Rojs je izrazio želju da u poslednjoj sezoni za klub iz rodnog grada podigne pehar Lige šampiona, koji mu je izmakao u njegovoj prvoj punoj sezoni na "Vestfalenu", kada je Borusija izgubila finale od Bajerna. Zanimljivo je da je i ove godine moguće isto finale, jer minhenski gigant igra drugo polufinale sa Real Madridom.

Još zanimljivije je što je i to finale igrano na "Vembliju" u Londonu.

Rojs već ima naslednika u klub, to je Jusufa Mukoko koji je sa dva gola protiv Augzburga više nego odlično "ispratio" svog mentora koji je upisao gol i dve asistencije.

Iako bi naravno svi u klubu voleli da Borusija osvoji Ligu šampiona, to više nije uslov da se "žuti" i dogodine nađu u elitnom klupskom takmičenju Evrope, jer je upravo Borusija svojom pobedom nad Atletiko Madridom obezbedila nemačkoj Bundesligi peto mesto u Ligi šampiona dogodine.

Tako se sada mnogo lakše diše na "Vestfalenu", uprkos nedavnom ubedljivom porazu 1:4 od direktnog konkurenta za četvrto mesto Red bul Lajpciga.

Ovo olakšanje neće umanjiti napore gostujućeg tima, iako su prethodne tri utakmice na terenu PSŽ-a završene porazom bez postignutih golova. U poslednjem, septembarskom, već pomenutom susretu, imali su samo jedan udarac u gol. 

Dortmund je takođe imao problema sa povredama odbrambene linije prošle nedelje. Desni bek Džulijan Rajerson je bio van terena zbog grčeva i nije igrao protiv Augzburga. Tu utakmicu su propustili i Remi Bensebaini, Žilijen Duranvil i Sebastijen Ale. Očekuje se da će Rajerson i Ale biti spremni za utorak, dok je Karim Adeiemi povređen tokom vikenda i biće neizvestan do pred početak susreta. 

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: GG (kvota 1,55)

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU KLADIONIČARSKIH PRIČA

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom