HTELI DA UBIJU ZELENSKOG: Ukrajinska služba bezbednosti privela dva pukovnika

I.S.

07. 05. 2024. u 15:50

UKRAJINSKA služba bezbednosti (SBU) privela je dva pukovnika Uprave državne bezbednosti (UDO), osumnjičenih da su, zajedno sa još trojicom optuženih, pripremali ubistvo predsednika Vladimira Zelenskog, šefa SBU Vasilija Maljuka, načelnika Glavne obaveštajne uprave Kirila Budanova i drugih najviših zvaničnika, po instrukcijama ruskih specijalnih službi.

ХТЕЛИ ДА УБИЈУ ЗЕЛЕНСКОГ: Украјинска служба безбедности привела два пуковника

FOTO: Tanjug/AP

Kako navodi ukrajinski portal "Strana.ua" privedeni su pukovnici UDO Andrej Guk i Derkač. - Napadači su pretreseni, pronađeno je i oduzeto odgovarajuće oružje, kao i drugi predmeti koji ukazuju na kriminalne aktivnosti", navodi SBU. Osumnjičeni su za ulogu egzekutora tražili vojna lica, bliska predsednikovom obezbeđenju, koja bi mogla da uzmu šefa države za taoca, a zatim ga ubiju. SBU navodi da su Budanova hteli da ubiju pred Uskrs, raketnim udarom na kuću u kojoj se nalazi.

- Planove je sprovela agenturna mreža, koju je unapred razotkrila SB Ukrajine, uz asistenciju rukovodstva Službe državne bezbednosti - stoji u saopštenju, prenosi "Ukrinform". U mreži, čije je aktivnosti nadgledao FSB iz Moskve, bila su dva pukovnika Ukrajinskog odeljenja DB, koji su prenosili tajne informacije Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)