ALEKSANDRU JERKOVU URUČENA "ZLATNA KNJIGA" : Biblioteka Matice srpske obeležila svoj dan

J. S.

30. 04. 2024. u 17:29

O DVESTOGODIŠNjICI Letopisa, najstarijeg književnog časopisa Evrope i uoči dvodvekovnice Matice srpske koja će „pasti“ na 2026.godinu, Matičina Biblioteka svečanom akademijom obeležila je svoj dan sećajući se 1864.godine kada je Matica iz Pešte preseljena u Novi Sad.

АЛЕКСАНДРУ ЈЕРКОВУ УРУЧЕНА ЗЛАТНА КЊИГА : Библиотека Матице српске обележила свој дан

foto BMS

Svečanu akademiju blagoslovio je  episkop mohački Damaskin,prenoseći pozdrave i blagoslov vladike bačkog dr Irinija, poštovaoca ove ustanove kulture  a zatim su   predsednik Matice srpske Dragan Stanić i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, besedili o značaju  BMS.

Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske, podsetio je na 1838. godinu, kada je doneta odluka da se biblioteka otvori za   javnost.Sećanje seže i do  Save Tekelije, velikog našeg dobrotvora, Jovana Subotića, Jovana Đorđevića, Jovana Radonića i svih drugih vrednih srpskih kulturnih poslenika.

Reči  hvale uputio je prisutnima, dragocenom čitalačkom bratstvu," jer je naša kuća i njihova kuća" kao i  najneposrednijim saradnicima, i svim zaposlenima u Biblioteci Matice srpske, zahvalivši im na saradnji i poverenju.

- Kad smo zajedno, noseći bremena jedni drugima, možemo sve. Ako, pak, jedan gradi a drugi razgrađuje, nema koristi osim truda. Bibliotečka etika ne podrazumeva samo izgrađivanje primerenog odnosa s čitaocem, već i primereno-plemenitog odnosa unutar kolektiva i društva, s drugim kućama knjige, i priziva, više svega, jedinstvo etičkog načela i profesionalnog pristupa - rekao je, između ostalog, upravnik Radulović.

Na svečanosti je uručena Nagrada Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske,koju ova ustanova dodeljuje od 2015.godine. Žiri u sastavu dr Milan Micić,predsednik i članovi dr Zoran Đerić i mr Gordana Đilas priznanje je dodelio  prof. dr Aleksandru Jerkovu, upravniku Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“  i profesoru na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Laureat Jerkov je istakao u svojoj besedi da biblioteke valja sačuvati, kao sidrišta u dugom i neizvesnom putovanju.

- Može se putovati kroz književnost, sa književnošću i zbog književnosti, tamo gde se nikako drugačije ne može ni krenuti, a kamoli stići? Nagrada i nije da se stigne na odredište, nagrada je da se putuje - naglasio je dobitnik Zlatne knjige. 

foto J.S.

 Nagradu Zlatna knjiga čine povelja, plaketa, okrugli sto o delu dobitnika i zbornik radova s okruglog stola. Povelja i plaketa su dobitniku uručene tokom svečane akademije u čast Dana Biblioteke, a okrugli sto će biti održan u novembru ove godine, nakon čega će biti objavljen i zbornik radova.

Uručene su i Zahvalnice Biblioteke Matice srpske – Dragici Mijović, dugogodišnjem bibliotekaru u Odeljenju stare i retke knjige i legata, doktoru Željku Vučkoviću,  profesoru na Katedri za bibliotekarstvo na Pedagoškom fakultetu u Somboru, dugogodišnjem bibliotekaru i rukovodiocu Odeljenja za matične poslove u BMS kao i Narodnoj biblioteci  Kruševac i Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ iz Niša.

U kulturnom programu učestvovao je hor Karlovačke bogoslovije, dok je program vodila Sonja Damjanović. Proslavu su uveličale brojne zvanice iz našeg javnog i kulturnog života. Ovom prilikom priređena je i izložba u čast 200 godina od rođenja Branka Radičevića, čiji su autori Nataša Bundalo Mikić i Mirko Dimić, a urednik Selimir Radulović.

    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom