POZNATO KO ODLUČUJE O ZLATNOJ PALMI: Festival u Kanu objavio imena članova žirija

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 05. 2024. u 18:51

ORGANIZATORI 77. Kanskog filmskog festivala danas su objavili imena devetočlanog žirija koji će svojim glasovima odlučiti o dodeljivanju prestižne glavne nagrade "Zlatna palma", za najbolji film festivala.

ПОЗНАТО КО ОДЛУЧУЈЕ О ЗЛАТНОЈ ПАЛМИ: Фестивал у Кану објавио имена чланова жирија

Foto Tanjug/AP

Nakon ostvarenog prošlogodišnjeg uspeha sa fimom "Barbi", rediteljka Greta Gervig (40) biće prva američka rediteljka u ulozi predsednice žirija, a ostali članovi su Lili Gladstoun, Ebru Ceilano, Eva Grin, Huan Antonijo Garsija Bajona, Nadin Labaki, Pjerfrančesko Favino, Hirokazu Koreda i Omar Si, prenosi Rojters.

Američka režiserka preuzeće ulogu prošlogodišnjeg predsednika, švedskog reditelja Rubena Ostlunda, poznatog po filmskom ostvarenju "Trougao tuge" za koji su mu dodeljene dve Zlatne palme.

Foto Tanjug/AP

Poznata po filmu Martina Lučana Skorsezea "Ubice cvetnog meseca", američka glumica Lili Gladstoun vraća se u Kan nakon što je osvojila Zlatni globus za svoj nastup i nakon što je postala prva Indijka nominovana za Oskara.

Ebru Ceilano, turska je fotografkinja, glumica i scenaristkinja i već poznato ime na festivalu, a jedna je od pisaca filma "Zimski san" koji je dobio Zlatnu palmu 2014. godine.

Njen prvi kratki film "Na ivici" izabran je za takmičenje u Kanu 1998. godine, a napisala je i nekoliko filmova koji su bili u glavnoj takmičarskoj postavi, uključujući i "O Suvim Travama", "Tri majmuna" i "Drvo divlje kruške".

Eva Grin je jedna od nekoliko odabranih žena koje su glumile u Džejms Bondu, a glumila je i u filmu Ridlija Skota "Nebesko kraljevstvo", Lorkana Finegana "Nocebo" i u televizijskoj seriji "Peni dreadful".

Foto Tanjug/AP

Huan Antonijo Bajona je dvanaestostruki dobitnik španske Nagrade Goja i internacionalnog priznanja 2007. godine za svoj prvi dugometražni horor film "Sirotište" u produkciji nagrađivanog meksičkog režisera Giljerma del Tora.

Njegova najnovija drama o preživljavanju i Netfliks hit "Snežno društvo" doneo je Bajonu nominaciju za Oskara za najbolji međunarodni igrani film na ovogodišnjoj ceremoniji.

Nadin Labaki je prepoznatljiva po filmu "Karpenraum" (2018) koji je nominovan za Zlatnog globusa, Baftu i Oskara.

Pjerfrančesko Favino jedan je od najpoznatijih italijanskih glumaca sa paralelnom karijerom u Holivudu.

Igrao je u filmovima "Izdajnik" Marka Belokija i "Nostalgija" Marija Martonea.

Hirokazu Koreda je dobio 2018. godine nagradu Zlatna palma za film "Shoplifters" koji je nominovan za Oskara, a vraća se kao glavni član žirija nakon filma "Čudovište" za koji je osvojio nagradu za najbolji scenario na prošlogodišnjem festivalu.

Foto Tanjug/AP

Omar Si je dobitnik francuskog Oskara - Nagrade Cezar za film "Nedodirljivi", a prepoznatljiv je i po nekoliko uspešnih blokbastera.

Glumio je i u filmovima "Iks men-Dani buduće prošlosti", "Svet iz doba jure" predstavljenog na otvaranju filma iz 2022. godine kao "UN Certan Regard", zvanične selekcije Kanskog filmskog festivala, i u filmu "Otac i vojnik".

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima