POGLEDAJTE ŠTA SU CARINICI ZAPLENILI TOKOM PRAZNIKA: Od skupocenog "BMV-a", firmirane garderobe, do slatkiša sa kanabisom

Lj.P.

08. 05. 2024. u 15:34

DA vreme prazničnih gužvi ne sprečava carinike da i dalje uspešno otkrivaju pokušaje krijumčarenja, svedoče brojne zaplene zabeležene tokom proteklih praznika. Samo u prethodnih nekoliko dana na prelazima širom Srbije zaplenjena je razna neprijavljena, ali i zabranjena roba: od skupocenog BMV-a, firmirane garderobe i obuće, marihuane skrivene u energetskom piću, preko luksuznog nakita, do slatkiša sa kanabisom.

ПОГЛЕДАЈТЕ ШТА СУ ЦАРИНИЦИ ЗАПЛЕНИЛИ ТОКОМ ПРАЗНИКА: Од скупоценог БМВ-а, фирмиране гардеробе, до слаткиша са канабисом

FOTO: Uprava carine

Vrednošću se svakako najviše istakao automobil stranih registarskih oznaka ''BMW M5'' 2018. godište, procenjen na gotovo 61 hiljadu evra, koga su carinici 2. maja zatekli na prikolici kombija domaće registracije koji se preko prelaza Horgoš uputio ka Nemačkoj.

FOTO: Uprava carine

Vozač kombija je carinskim službenicima rekao da nema ništa da prijavi, ali je pregledom ličnih dokumenata potvrđeno da on ne poseduje radnu vizu niti boravak u inostranstvu, što znači da nema prava da upravlja ili prevozi vozilo sa stranim tablicama. Zbog toga je sporni ''BMW M5'' privremeno zadržan do okončanja postupka pred nadležnim sudom. U zavisnosti od presude koja bude usledila, luksuzni automobil će ili biti vraćen vlasniku ili će se naći na nekoj od narednih e-licitacija Uprave carina.

FOTO: Uprava carine

Istog dana, 2. maja 2024. godine, carinici su se na prelazu Gradina suočili sa neobičnim pokušajem krijumčarenja marihuane u prepravljenoj konzervi energetskog pića. Naime, putnik koji je autobusom putovao ka susednoj Bugarskoj, konzervu poznatog energetskog pića je prepravio tako da se gornji deo limenke otvara, iako na prvi pogled izgleda kao da je reč o uobičajnom fabričkom pakovanju. Međutim, ono što putnik nije mogao da predvidi je prisustvo carinskog službenog psa na prelazu koji je markirao baš njegovu torbu za dodatni pregled.

FOTO: Uprava carine

Sutradan, 3. maja 2024. godine, letom iz Beča je na beogradski aerodrom doputovao putnik koji se po sopstvenoj izjavi bavi stolarskim zanatom. Odmah po preuzimanju prtljaga sa pokretne trake, uputio se ka zelenom kontrolnom prolazu namenjenom za putnike koji nemaju ništa da prijave. Međutim, carinici na aerodromu su njegov prtljag izdvojili za detaljan pregled kada se pokazalo da se u koferima nalazi pregršt nove, neprijavljene robe čija je vrednost procenjena na preko 32 hiljade evra. Pored nakita marki ''Cartier'' i ''Van Cleef & Arpels'', u prtljagu pomenutog putnika su se našle i tri ženske torbe marki ''Valentino'', ''Chanel'' i ''Dior'', tri para muških patika ''Louis Vuitton'', dva para ženskih patika marki ''Gucci'' i ''Valentino'', jedne ženske sandale marke ''Dior'', dve muške majice marke ''Louis Vuitton'', kao i ženska košulja i majica marke ''Valentino''.

Na pitanje carinika zašto nije prijavio robu na ulasku u zemlju, putnik je odgovorio da je reč o poklonima porodici za praznike i da nije znao da treba da ih prijavi, mada je poznato da su i pokloni roba koja mora biti prijavljena.

FOTO: Uprava carine

Niz pokušaja krijumčarenja se tu nije zaustavio, pa su carinici na Kelebiji već 4. maja 2024. godine, kod putnika koji se preko tog prelaza vraćao u zemlju zatekli prtljag ispunjen raznim psihoaktivnim slatkišima. Naime, u prtljagu putnika i džepu od jakne carinici su pronašli četiri kutije gumenih bombona ''Gummy bear super strong'', tri lizalice ''Canabis Amsterdam'' i jedan kolač ''Space cake super strong'' koji u svom sastavu imaju psihoaktivnu supstancu – kanabis.

Pošto nepoznavanje propisa ne oslobađa odgovornosti u prekršaju se 5. maja na Aerodromu ''Nikola Tesla'' našao i putnik koji je doputovao letom iz Podgorice sa vrednim vereničkim prstenom koji nije prijavio. Uputio se tako sa prstenom vrednim preko 5 hiljada evra u zeleni kontrolni prolaz čime se izjasnio da nema ništa da prijavi. Detaljnom kontrolom carinski službenici su u džepu sakoa, koji je putnik nosio na sebi, otkrili prsten marke ''Damiani'' sa jednim centralnim akvamarinom optočenim dijamantima u 18-karatnom belom zlatu. Po otkrivanju prstena, ovaj podgorički preduzetnik je rekao da nije znao da roba veće vrednosti mora da se prijavi i za nju plate uvozne dažbine. Konačna sudbina neprijavljenog vereničkog prstena biće poznata tek nakon odluke nadležnog suda.

FOTO: Uprava carine

Iz Uprave carine podsećaju da je obaveza putnika da po povratku sa putovanja prijave svu robu koju za lične potrebe kupe u inostranstvu, a čija vrednost prelazi iznos od 100 evra. Kada putnik sa sobom nosi robu veće vrednosti treba da uđe u crveni kontrolni prolaz, odnosno da se obrati carinskim službenicima radi sprovođenja postupka. Ukoliko vrednost robe koju su kupili u inostranstvu za sopstvene potrebe ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, ona može biti ocarinjena u tzv. „skraćenom postupku“, na samom graničnom prelazu. U tom slučaju, na carinsku osnovicu (procenjenu vrednost robe) zaračunava se carina od 10 odsto, a na ukupni iznos (carinsku osnovicu uvećanu za iznos carine) obračunava se PDV od 20 procenata. Ako pak vrednost robe prelazi 3.000 evra, onda će se roba cariniti u redovnom carinskom postupku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!